Grb nadskofija sr1Grb Nadškofije Maribor vsebuje križ z dvojno prečko (znamenje službe nadškofa metropolita). Ščit nadškofijskega grba je razdeljen na tri polja. S tem je simbolično izražena povezanost s papežem Benediktom XVI., ustanoviteljem nadškofije in metropolije, tudi papežev grb ima namreč ščit s tremi polji.

Grb mariborske nadškofije ima v osrednjem delu rdečo podlago ter na njej upodobljenega belega goloba. Golob ni le simbol miru, ampak predvsem Svetega Duha, ki vodi Cerkev in je zato znamenje Božje navzočnosti v Cerkvi in svetu. Ta podoba tudi spominja na Jezusov krst. Evangelisti poročajo, da so se ob začetku Jezusovega javnega delovanja, ko ga je Janez Krstnik krstil v reki Jordan odprla nebesa in se je Sveti Duh razodel v podobi goloba, ki se je ob skrivnostnem glasu Boga Očeta spuščal nad Božjega sina. Podoba je v najtesnejši zvezi z mariborsko stolnico, posvečeno sv. Janezu Krstniku. Ta upodobitev je tudi detajl mariborskega mestnega grba.

Zgoraj levo je polje, kjer je upodobljen štajerski deželni simbol (lev). To podobo je vseboval tudi dosedanji škofijski grb. V zgornjem desnem polju je >Andrejev< križ, ki tudi priča o bogati, skoraj 800 letni zgodovini mariborsko lavantinske škofije, sedaj nadškofije, na glavnega zavetnika nadškofije svetega apostola Andreja, ter na prvo stolnico v Št. Andražu v Labotski dolini. S tem je tudi izražena povezanost s prvim mariborskim nadškofom in metropolitom, dr. Francem Krambergerjem, ki ima isti znak v svojem škofovskem grbu.