Cerkvene Matice online 2Zbirka digitaliziranih matičnih knjig Nadškofijskega arhiva Maribor je od 20. oktobra 2020 prosto dostopna na spletu.

Spletno obvestilo 1 del

 

https://data.matricula-online.eu/sl/slovenia/maribor/

 

Spletno obvestilo 2 del

Spletni dostop je še v testni fazi zato lahko pride do napak pri prikazu slik, pomanjkljivosti pri poimenovanju in podobno. Trudimo se, da bi zagotovili čim boljšo uporabniško izkušnjo, zato bomo napake skušali odpraviti v najkrajšem možnem času.

 

 

KRATKO NAVODILO ZA DELO Z MATIČNIMI KNJIGAMI NA SPLETU


Pregledovanje matičnih knjig je urejeno tako, da ne zahteva posebnega računalniškega predznanja. Dostop do digitaliziranih knjig poteka s pomočjo internetnega brskalnika. Zato bo lahko vsak, ki je že kdaj pregledoval internetne strani, samostojno začel z delom. Tudi kdor se bo prvič srečal z računalnikom, se bo lahko hitro naučil osnov dela.
Ko boste izbrali spletno povezavo https://data.matricula-online.eu/sl/ , se bo odprla domača stran spletnega portala Matricula Online.
Na spletni strani so tri glavne bližnjice za nadaljevanje: (arhivski fondi, zemljevid in iskanje po kraju):

Matricula tri ikone skupaj

Izberemo želeno pot iskanja:

Matricula simbol fondiArhivski fondi: stran nas preusmeri na izbiro držav. V desnem menuju izberemo Slovenija in nato še Nadškofija Maribor. Takoj se nam pokaže seznam župnij. S klikom na želeno župnijo se nam prikažejo osnovni podatki o župniji in seznam knjig, ki so na razpolago. 

 

 

Matricula simbol zemljevid

Zemljevid: stran nas preusmeri na zemljevid. Z kolescem na miški ali s klikom na + in – v zgornjem levem kotu zemljevida lahko zemljevid povečamo ali pomanjšamo. Zemljevid premikamo tako, da držimo levi gumb na miški in jo premaknemo v želeno smer. Na zemljevidu so z krogci in »bucikami« označene župnije. Ko najdemo pravo župnijo kliknemo nanjo. Pokaže se uradno ime župnije, ki ga potrdimo še z enim klikom, da se nam prikažejo osnovni podatki o župniji in seznam knjig, ki so na razpolago.

 

 

Matrikula simbo iskanje krajaIskanje po kraju: prikažejo se osnovna iskalna polja - matične knjige vsebujejo podatke za območje določene župnije, torej za teritorialno zaokroženo območje. Župnija običajno zajema več naselij, vasi ali zaselkov. Nekateri kraji so lahko razdeljeni med več župnij. Ker so se meje župnij spreminjale, včasih ni enostavno najti pristojne župnije. Med rezultati iskanja se vam izpišejo župnije, kjer se določen kraj pojavi. Iskalnik poišče vse možne zadetke, tako iz imena župnije, naslova, seznama podružnic ter iz opisa historičnega matičnega območja.

 

 Matricula seznam knjigNa seznamu knjig poiščemo ustrezno vrsto knjige in obdobje, ki nas zanima. Ko najdemo pravo knjigo kliknemo na simbol fotoaparata ob knjigi.

Stran nas preusmeri na pregledovalnik knjig. Odpre se slika prve strani knjige. Desno od slike je menu s podatki o knjigi ter seznam strani. Knjigo pregledujemo tako, da s simboli < > listamo po knjigi (simboli so v vrstici na dnu slike). Izberemo lahko tudi določeno stran v knjigi. Kliknemo le na številko strani v desnem spustnem menuju.
S simboli + - lahko sliko povečamo, če držimo levi miškin gumb lahko sliko premikamo.
Uspešno iskanje!

 

Nadškofijski arhiv - kontakt:

Tel.  ++ 386 05 90 80 120

e-mail: skofijski.arhiv@nadskofija-maribor.si

Matične knjige na spletu

maticne knjige