BB NEDELJAOsrednje nadškofijsko praznovanje nedelje Božje Besede smo obhajali na Ravnah na Koroškem. Med slovesno procesijo so otroci in starejši bralci prinašali sveta pisma in med glasnim petjem pesmi »Naš zaklad je sveto pismo« ta zaklad polagali pred oltar. Sveto mašo so sooblikovali veroučenci, starši, člani bibličnih skupin in otroci, ki so bogoslužje obogatili s petjem.

Pred sklepnim blagoslovom se nam je pridružil paroh srbske pravoslavne cerkve, oče Savo Kosojević, ki je navzoče vernike nagovoril in jih spomnil, da vsako nedeljo v tej župniji istočasno molimo katoličani in pravoslavni. Ob prijateljskem obisku je domačemu župniku, g. Ediju Vajdi, podaril Marijino ikono. Po sklepnem blagoslovu so otroci razdelili srčke z Božjo besedo, ki so jih sami pripravili.

Srečanje smo nadaljevali v učilnici, kjer je bila pripravljena razstava Svetih pisem in predmetov, povezanih s svetopisemskim okoljem in časom. Razstavo je strokovno vodil dr. Samo Skralovnik, profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v Ljubljani. Na razstavi je bilo mogoče videti veliko število prevodov Svetih pisem, ki so duhovno bogatila naše prednike.

Søren Kierkegaard je nekoč zapisal, da je »Sveto pismo zelo lahko za razumevanje. Ampak mi kristjani smo spletkarski goljufi. Pretvarjamo se, da ga nismo sposobni razumeti, ker dobro vemo, da v trenutku, ko bi ga razumeli, bi se morali po njem tudi ravnati.« Božja beseda nas izziva, da se preobrazujemo z obnovo svojega mišljenja (Rim 12,2). To leto smo še posebej povabljeni, da z evangelistom Markom sledimo Jezusu, ki je poln presenečenj in hitrih potez. Marko na »hitro« zapiše Jezusovo delovanje, da to zaključi v 16 poglavjih in dobi medaljo za prvo mesto v kratkosti. Ta evangelij je kot nalašč za današnjega človeka, ki ni sposoben slediti dolgim razvlečenim govorom in brati debelih knjig. Vstopimo v šolo molitve z Božjo besedo in obsijani s svetlobo, ki prihaja iz nje pogumno stopajmo na pot življenja v Bogu.