pismoDragi bratje in sestre!

Prisrčno vas pozdravljam in vam želim, naj bo leto, ki je pred nami, prežeto z Božjim blagoslovom, veseljem in upanjem!

Nedelja Jezusovega krsta, s katero sklepamo božični čas tega cerkvenega leta nas spomni, da je Jezusov krst več, kot samo uvod v njegovo odrešenjsko poslanstvo. Glas z neba »Ta je moj ljubljeni Sin«, nam sporoča bistveno resnico o Jezusu. Zato ta dogodek predstavlja celoto vstopanja Odrešenika v ta naš svet in v naše življenje. Pri krstu tudi mi prejmemo delež pri vsem, kar je Jezus bil že od svojega učlovečenja. Jezus je pravi Božji Sin, mi pa pri krstu po Svetem Duhu postanemo Božji posinovljenci.  

Današnji praznik tako želi obnoviti in poživiti našo vero in zavedanje, da je nebeški Oče tudi vsakemu od nas nepreklicno zagotovil: »Ti si moj ljubljeni otrok«, ljubljena hčerka, ali sin. Za vsakega izmed nas velja zagotovilo Boga samega: »Ne boj se, s teboj sem vse dni tvojega življenja«. Sveti Pavel ob tej resnici naše vere poudari: »Ker ste sinovi, je Bog poslal Duha svojega Sina v vaša srca, ki kliče Aba, Oče« (Gal 4,6).

Na praznik Jezusovega in našega krsta se mi zdi primerno, da vam ob začetku novega leta 2024, ki ga je papež Frančišek razglasil kot leto molitve, še posebej spregovorim. Sveti oče nas vse s tem svojim dejanjem vabi, da bi v letu, ki je pred nami, poživili svojo molitev, da bi z redno in zaupno molitvijo utrjevali in krepili našo vero. Tako bomo duhovno rastli in se notranje utrdili za obhajanje svetega leta 2025. Sveti oče nas tako vse vabi v »šolo molitve«.

Na več načinov se želimo poglobiti v molitev: s prebiranjem Svetega pisma, še posebej psalmov. Pri tem želimo slediti vzoru Božje matere Marije ter vzoru in priprošnji  svetnikov. Predvsem pa želimo duhovno rasti ob Jezusu, ki je pred učenci večkrat molil in jim govoril o pomenu in o moči molitve. Želimo, da bi v tem času postali kakor učenci, ko so Jezusa spremljali v času njegovega delovanja. Ko so ga videli zatopljenega v molitev, so spontano prosili: »Gospod, nauči nas moliti!« Vemo, Jezus je na to prošnjo odgovoril tako, da jih je naučil molitev: Oče naš. Tudi mi v tem letu želimo  nameniti večjo pozornost Gospodovi molitvi, da bi bili tudi po tej Gospodovi molitvi v zaupnejšem dialogu z Bogom, v katerem »živimo, se gibljemo in smo«.

Papež Frančišek poudarja: »Molitev je zdravilo za vero in krepčilo za dušo.« Res je: Brez molitve naša vera peša in opeša. Po molitvi se v nas krepijo ljubezen, mir, veselje, moč in upanje. Zato je leto molitve lepa priložnost, da po molitvi bolj in bolj odkrivamo »dragocene bisere«, božanske kreposti vere, upanja in ljubezni.

Leto pred nami bo hkrati tudi nadaljevanje sinodalne poti. V mesecu oktobru 2023 so škofje iz vsega sveta, na sinodalnem zasedanju v Rimu, obravnavali vprašanja, ki so tja prispela iz vseh predelov sveta. Kot sad tega, mesec dni trajajočega plenarnega zasedanja škofov, je bilo izdano izčrpno poročilo (20 poglavij). To je bilo poslano vsem krajevnim Cerkvam. Pot Cerkve je pot nas vseh. Skupaj in v dialogu si moramo prizadevati, da bi premagali vse ovire, ki nas odvračajo od skupne poti, ki je pot uresničevanja Božjega kraljestva v nas in med nami.

Sinodalna pot Cerkve naj pokaže, kako privlačna in vabljiva more biti živa skupnost vernih kristjanov za vsakega izmed nas. Ta pot naj nas bolj trdno poveže z Bogom in med nami. Zaupamo, da je tudi v sodobnem svetu, tako zelo zaznamovanem z individualizmom, vendarle mogoče rasti v veri in hkrati graditi živo in trdno skupnost, saj smo na poti skupaj z Gospodom, ki je ljubezen. Ob tem želim ponovno poudariti pomen molitve. Kdor misli, da ne potrebuje molitve, svoje srce siromaši ter se oddaljuje od Boga in tudi od bližnjih. Molitev nas usmerja na pot, po kateri v odprtosti Božjemu Duhu vedno bolj hodimo skupaj z Gospodom.

Dragi bratje in sestre, na začetku leta 2024, posebej posvečenega molitvi in nadaljevanju sinodalnega procesa, vas vse vabim, da v moči krstne poklicanosti in dostojanstva, skupaj odpremo srca Božjemu Duhu. Krepost krščanskega upanja naj vsem nam podeli moč, da bosta rastli naša vera in zaupanje, da Bog pred vse nas postavlja svetlo prihodnost in želi, da bi živeli življenje v polnosti in ga uresničili. Božja Mati, ki je s trdno vero odgovorila na Božje vabilo, in jo kličemo Mati Cerkve, naj z nebes posreduje za nas vse!

Na vse kličem Božji blagoslov in vas pozdravljam!

Maribor, na praznik nedolžnih otrok, 2023

Msgr. Alojzij Cvikl DJ, nadškof metropolit

PDF