369529929 282947007801127 8610634936450631362 nPapež Frančišek se je s posebno pozornostjo obrnil na svetišče Device Marije na Gorci v Malečniku in mu podelil izjemen privilegij - verniki, ki bodo obiskali omenjeno svetišče, bodo lahko v njem prejeli dar popolnega odpustka.

Pred tem je rimski kardinal Stanislaw Rylko, nadžupnik bazilike Marije Vélike, Marijino romarsko cerkev na Gorci z duhovno sorodstveno vezjo pridružil papeški baziliki Marije Vélike v Rimu (imenovani tudi Marija Snežna ali liberijanska, po papežu Liberiju), ki je največja Marijina cerkev na svetu, in jo vpisal na poseben seznam bazilike.

Ta, za župnijo in kraj Malečnik ter nadškofijo in mesto Maribor izjemen trenutek, bo v Malečniku obeležen s tridnevnim praznovanjem, ki bo vrh doseglo na praznik Marijinega rojstva, 8. septembra 2023, ko je tudi vsakoletni glavni romarski shod na Gorci. Okvirni program:

Sreda, 6. septembra 2023, ob 19.30, Glaserjeva ploščad:

Koncert orkestra Slovenske Policije s solisti SNG Maribor in ognjemetom (Andreja Zakonjšek Krt, Tim Ribič...)

Četrtek, 7. septembra 2023, ob 19.30, Marijina cerkev na Gorci:

Praznična sveta maša na predvečer praznika ter po njej procesija z lučkami in Marijinim kipom. Mašo vodi apostolski nuncij v Kanadi nadškof dr. Ivan Jurkovič. Po sveti maši tradicionalen prihod romarjev iz Cerkvenjaka (Sv. Anton v Slov. goricah), vigilija in nato romarska maša ob polnoči.

Petek, 8. septembra 2023, 10.00, Marijina cerkev na Gorci:

Slovesna sveta maša ob prazniku Marijinega rojstva in razglasitev pridružitve gorske cerkve baziliki Marije Velike v Rimu (vodi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, DJ)

Vstop na koncert v sredo je prost. V primeru slabega vremena bo koncert v župnijski cerkvi Sv. Petra v Malečniku. V četrtek bo pred mašo pred Marijino cerkvijo na Gorci mogoče nabaviti sveče s škrniclji, na katerih je odtisnjena himna gorske Marije, ki se bo po maši izmenjaje prepevala v procesiji. V petek, ko pričakujemo največ romarjev in obiskovalcev, bo avtomobile možno pustiti pri nogometnem igrišču v Malečniku, od koder bo organiziran poseben prevoz do gorske cerkve in nazaj.

Vabljeni, da se ob letošnjem romarskem shodu na Gorci udeležite romanja in se pridružite slovesnemu praznovanju.