DSC 7955Ob 40. obletnici razglasitve Zakonika cerkvenega prava (1983) je 10. 5. 2023 v Mariboru potekala mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Pravo kot orodje resnice. Organizatorji konference so bili Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Kanonskopravni inštitut Teološke fakultete Univerze v Ljubljani in Katoliška bogoslovna fakulteta v Đakovu Univerze Josipa Jurija Strossmayerja v Osijeku.

Konferenci je predsedoval mariborski nadškof metropolit mag. Alojzij Cvikl, slavnostno predavanje pa je imel mag. Jakob Štunf, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu in Suverenem malteškem viteškem redu, in v njem predstavil diplomatsko dejavnost Svetega sedeža v obdobju geopolitičnih sprememb. Sledila so predavanja predavateljev teoloških in pravnih fakultet iz Slovenije in Hrvaške.

- Problem »eo ipso« v kan. 1055 ZCP v luči teologije J. Duns Scota (zasl. prof. p. dr. Viktor Papež – Univerza Antonianum v Rimu);

- Zakonik cerkvenega prava - 40 let kasneje. Aktualnost ZCP in njegov vpliv na območno pravo (doc. dr. Zdenko Ilić, Katoliška teološka fakulteta v Đakovu – Univerza Josipa Juraja Strossmayerja v Osijeku);

- Cerkev in država – za dobro vseh (doc. dr. Sebastijan Valentan, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani)

- Ugotavljanje materialne resnice – medsebojni vplivi kanonskega in posvetnega prava v preteklosti (prof. dr. Marko Kambič, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani)

-.Nastanek javnih arhivov v prepletu civilnega in kanonskega prava v XVI. stoletju (izr. prof. dr. Ivan Milotić, doc. dr. Ivan Obadić – Pravna fakulteta Univerze v Zagrebu)

Konferenca se je sklenila z razpravo, v kateri so navzoči ob slišanem predstavili svoj komentar in predavateljem zastavili vprašanja. Sklenjeno je bilo, da se podobna konferenca priredi ponovno prihodnje leto.

Več o konferenci na povezavi:

https://www.kanonist.eu/blog/2023/5/10/40-obletnica-razglasitve-zcp

Foto: Žan Kelbič