20220515 sinodaDSC06951Spoštovane voditeljice in voditelji sinodalnih pogovorov!

Na praznik sv. Vida, sem na Nadškofijskem ordinariatu, skupaj s Škofijskim sinodalnim odborom in drugimi sodelavci, podpisal Poročilo o poteku sinode v naši nadškofiji. Veliko delo je bilo narejeno.

 

Danes na god sv. Alojzija, mojega krstnega zavetnika, pa se želim vam - kot tudi vašim župnikom, ki so vas v to poslanstvo povabili in vas pri tem spremljajo - za vaše delo iskreno zahvaliti. Naj vas vse Gospod za to nagrajuje s svojimi darovi vere, upanja in ljubezni!

 

S sinodalnim odborom vam z veseljem sporočamo, da ste nam o sinodalnih pogovorih poslali 332 poročil (s 3120 sodelujočimi sogovorniki, kar predstavlja 21,3 % nedeljnikov naše nadškofije; iz 87 župnij ali 60% od 144 župnij v nadškofiji). Največ sinodalnih pogovorov je bilo opravljenih v okviru ŽPS (20%), Karitas, skupin liturgičnih sodelavcev (med njimi so najpogosteje pevci), zakonskih skupin, molitvenih in drugi skupin župljanov. Da se je toliko ljudi srečalo ter o veri in Cerkvi razmišljalo, se pogovarjalo, je vsekakor vesela novica. Malo grenkobe pa je vmes, ker se tretjina župnij na sinodalno pot še ni podala oziroma niso poslale nikakršnega poročila.

 

Sinoda pa ni končana, ampak je zaključen šele njen prvi, uvodni del. Z njim bomo nadaljevali z začetkom novega pastoralnega leta, v jeseni. Vsi smo povabljeni, da bi z pastoralnim delom nadaljevali na sinodalni način – torej v pogovoru, s poslušanjem drug drugega, s skupnim načrtovanjem, skratka s skupno hojo. Kjerkoli: v obstoječih skupinah (ŽPS, ključarji, pevci, karitativnih, veroučnih, molitvenih, bibličnih in drugih skupinah), pri verouku, pri pripravi na zakramente, in v novih skupinah – torej povsod.

 

Iz dosedanje sinodalne izkušnje – gotovo tudi vaše – je popolnoma jasno, da srečevanje, razmišljanje, duhovni pogovor, načrtovanje, sodelovanje v skupinah ni mogoče brez primernega vodenja. Da bi bilo za to poslanstvo v škofiji dovolj voditeljev/animatorjev raznih skupin, vas vabimo, da ostanemo povezani in skupaj nadaljujemo sinodalno pot Cerkve. Za to povezovanje, spremljanje in duhovno poglabljanje ter potrebna znanja bo skrbel pastoralni program Emavs. Več o tem vam bomo sporočili na začetku novega pastoralnega leta 2022/2023.

 

 Naj vas tudi v poletnih mesecih spremljajo in bogatijo darovi Svetega Duha, da bo skupna pot Cerkve vsem v blagoslov!

 msgr. Alojzij Cvikl DJ