V petek, 5. marca 2021, je papež Frančišek za novega škofa v Celju imenoval duhovnika mariborske nadškofije dr. Maksimilijana Matjaža. Ob imenovanju je nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ novoimenovanemu celjskemu škofu poslal naslednjo čestitko:

Dragi sobrat dr. Maksimilijan Matjaž!

Z Veseljem sem sprejel danes novico, da Te je papež Frančišek izbral za novega škofa v Celju. Pred dvaintridesetimi leti si v mariborski stolnici prejel mašniško posvečenje in takrat z apostolom Pavlom vzkliknil: »Dovolj Ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabosti (2 Kor 12, 9).« Danes v svojem srcu podoživljaš in obnavljaš to svojo poklicanost in zavezo zvestobe Bogu, ki Te je sedaj poklical v zbor apostolov.

Poznamo Te kot raziskovalca in poznavalca Svetega pisma in Božje besede. Po zgledu blagopokojnega mariborskega škofa dr. Maksimilijana Držečnika boš gotovo tudi Ti v svoji apostolski službi z veliko vnemo oznanjal Božjo besedo. Naj Te pri tem v obilju spremlja in podpira priprošnja Tvojega krstnega zavetnika in sozavetnika celjske škofije, mučenca sv. Maksimilijana Celjskega.

Kot duhovniku mariborske nadškofije se Ti ob tej priložnosti zahvaljujem za Tvoj duhovniški lik in za bogat prispevek pri pastoralnem delovanju mariborske nadškofije. S predanostjo si več let povezoval mlade duhovnike ter bil njihov duhovni voditelj in svetovalec. Prav tako imaš pomembne zasluge pri organizaciji izobraževalnih srečanj duhovnikov mariborske nadškofije na Pohorju, prav tako tudi v okviru Komisije za strategijo župnijskih pastoralnih konceptov. Vse te bogate pastoralne izkušnje boš gotovo s pridom uporabil tudi kot pastir celjske škofije, v dobro krajevne Cerkve, mariborske metropolije in vse Cerkve na Slovenskem.

Božji blagoslov in varstvo Božje Matere naj bo povsod na Tvoji nadaljnji apostolski poti!

Maribor, 5. marec 2021

Msgr. Alojzij Cvikl DJ, mariborski nadškof metropolit

 

Povezava:  Papež Frančišek imenoval msgr. dr. Maksimilijana Matjaža za novega celjskega škofa