Porfirije2

Ob izvolitvi zagrebško ljubljanskega metropolita SPC  dr. Porfitija Perića za novega patriarha Srbske pšravoslavne Cerkve (SPC) in ob prevzemu patriarške službe je mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl poslal izvoljenemu čestitko:

Vaša svetost,

dovolite, dragi patriarh Srbske pravoslavne Cerkve, da Vam ob sprejemu veličastne in odgovorne službe patriarha SPC iskreno čestitam in voščim Božjega blagoslova na poti, kamor Vas je poklicala Božja previdnost. V teh dneh sem v mislih večkrat z vami. Čestitam Vam za Vaše prve pogumne korake v odgovorni službi in prosim Troedinega Boga in njegovo mater, sveto Bogorodico, naj bo še naprej z Vami obilje in polnost Božjih darov, da boste vedno našli prave uvide za blagor Srbske pravoslavne Cerkve in vseh, vseh njenih članov in s tem blagor vseh, ki verujemo v Kristusa.

Zahvaljujem se Vam za Vašo bližino in bratsko sodelovanje, ki ste nam jo izkazovali kot zagrebško – ljubljanski metropolit. V najlepšem spominu ohranjam srečanja z Vami. Posebej še, ko ste se udeležili mojega škofovskega posvečenja v Mariboru. Želim, naj se bratska povezanost med pastirji in verniki Srbske pravoslavne Cerkve in Katoliške Cerkve vedno bolj  utrjuje tudi v prihodnjem obdobju.

Bratsko vas pozdravljam v Gospodu!

Maribor, 21. februarja 2021

msgr. Alojzij Cvikl DJ. mariborski nadškof metropolit