nadskof F. KrambergerNa četrto adventno nedeljo, 21. decembra 1980 je v mariborski stolnici prejel škofovsko posvečenje upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger. V teh dneh mineva 40 let od tega dogodka. Bogu smo hvaležni za vse, kar je za našo krajevno Cerkev storil nadškof Kramberger. Nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ je ob tej priložnosti slavljencu voščil z naslednjimi besedami:

"Z veseljem in hvaležnostjo Bogu obhajamo 40. obletnico škofovskega posvečenja nadškofa dr. Franca Krambergerja. Ta jubilej, na žalost, zaradi trenutnih razmer, praznujemo v največji skromnosti. Po drugi strani, pa se mi zdi, da je tako primerno, kajti nadškof Kramberger je v prvi vrsti zelo skromen človek in tako, odmaknjeno in skromno  obhajamo tudi ta njegov, sam po sebi častitljivi jubilej.

Kot škof ordinarij je bil človek služenja, ki ni želel sebe postavljati v ospredje, ampak Njega, ki mu je služil in ga oznanjal. Uresničeval je svoje novomašno geslo: »Gospod, mene naj vidijo, Tebe naj ljubijo.« Nadškof Franc je tudi človek poslušanja tistega notranjega glasu, ki nas vodi in nam kaže pot. Mi pa smo tisti, ki izpolnjujemo njegovo voljo. Zato tudi njegovo škofovsko geslo: »Zgodi se tvoja volja.« Nadškof Franc je z malo besedami veliko povedal. Ko spregovori, imajo njegove besede težo in duhovno globino.

Dragi g. nadškof Franc, hvala Ti za to Tvoje zvesto služenje. Tudi za pokončno nošenje križa, ko so prišle preizkušnje in za zgled tvoje vere in zaupanja v Boga.

V svojem imenu in v imenu vseh duhovnikov, diakonov, bogoslovcev, redovnic in redovnikov, se s Teboj veselim in Bogu zahvaljujem za ta častiti jubilej.

Naj Te dobri Bog med nami ohranja še mnogo let, naj Ti naklanja zdravje in Ti da potrebnih moči, da nam boš še naprej lahko po svojih močeh pomagal v Božjem vinogradu!"

Msgr. Alojzij Cvikl DJ, nadškof metropolit

Povezava