Jožef SmejIz Doma sv. Lenarta smo prejeli žalostno novico, da je na vigilijo praznika Kristusa Kralja, 21. novembra 2020, odšel v večnost upokojeni mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej. 

"Prižgite virtualno svečko"       "Pregled objav"

Dr. Jožefa Smeja, v letu 1969 župnika v Murski Soboti in dekana, je duhovniška pot pripeljala v Maribor 1. septembra 1969, ko je bil imenovan kanonika mariborskega stolnega kapitlja. Od takrat je v Mariboru opravljal pomembne službe na škofiji: vrsto let je bil ravnatelj škofijske pisarne (1973 – 2000), predstojnik stolnega kapitlja (stolni prošt) 1975 – 2020), generalni vikar mariborske nadškofije (1980 – 2020), birmovalec… . Pri Škofijskem cerkvenem sodišču v Mariboru je dolga leta opravljal službo branilca vezi.

Papež, sv. Janez Pavel II. ga je 15. aprila 1983 imenoval za mariborskega pomožnega škofa. Škofovsko posvečenje je prejel na binkoštni ponedeljek (praznik Marije, Matere Cerkve) 23. maja 1983 v mariborski stolnici. Službo pomožnega škofa je opravljal do 18. 8. 2009, ko je bil upokojen, a tudi kot upokojeni mariborski pomožni škof je še rad vodil razne slovesnosti po župnijah. Zadnja leta je preživel v Domu sv. Lenarta in bil vesel obiskov ter hvaležen osebju doma za vso pomoč pri oskrbi in negi.

Njegov pogreb je bil v torek, 24. novembra 2020, v Bogojini. Pogreb je bil zaradi izrednih razmer v ožjem krogu. Pogrebno sv. mašo pogreb je vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ, ob somaševanju apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speicha in murskosoboškega škofa ordinarija msgr. Petra Štumpfa in nadškofovega tajnika Jureta Sojča. Prek prenosa Radia Ognjišče, tudi prek video prenosa na tem Radiu in prek TV Exodus so številni ljudje spremljali to slovo. 

Posebna spominska slovesnost je načrtovana za čas, ko bodo izredne razmere odpravljene. Čas in kraj spominske slovesnosti bomo objavili naknadno.

Povezavi:

Posnetek prenosa pogreba msgr. dr. Jožefa Smeja - Radio Ognjišče

Družina – verski tednik o pogrebu msgr. dr. Jožefa Smeja

O življenju in delu g. škofa dr. Jožefa Smeja tudi na povezavah:

Podrobnejši življenjepis škofa msgr. dr. Jožefa Smeja

Wikipedija

Cerkev v Sloveniji