Pahor obiskPredsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor je v torek, 7. aprila 2020 obiskal humanitarno skladišče Karitasa in Rdečega križa v Mariboru. Ob tem se je tudi srečal z mariborskim nadškofom msgr. Alojzijem Cviklom, ki je hkrati predsednik Slovenske karitas. Nadškof Cvikl je predsedniku republike na kratko predstavil delo Karitas v Sloveniji in v mariborski nadškofiji v lasu epidemije. Med drugim je nadškof povedal:

»V zadnjih treh tednih smo v mreži Karitas po vsej Sloveniji oskrbeli 14.367 gospodinjstev. Pri tem smo zaznali 690 novih gospodinjstev. Razdelili smo skupaj 210 ton hrane in higienskih pripomočkov. Kar 20% paketov smo dostavili na dom. Dodatno smo s pomočjo pri plačilu položnic pomagali družinam in posameznikom v višini 53.000 EUR. V razdeljevanje je bilo vključenih več kot 1.500 mlajših prostovoljcev. Mnoge župnijske karitas ter tudi škofijske Karitas v NM in v MB delujejo v okviru civilne zaščite. V tem obdobju smo imeli 275 izrednih intervencij. Intenzivno delujejo tudi naše izposojevalnice invalidskih pripomočkov v CE, LJ in NM, ki pomagajo svojcem, ki so vzeli svoje starše iz domov ali bolnic. Naši strokovni delavci in usposobljeni prostovoljci izvajajo psihosocialno pomoč. V treh tednih so sprejeli preko 1.327 klicev. V 18 nastanitvenih enotah (materinski domovi, terapevtske skupnosti, zavetišča) imamo v oskrbi 148 uporabnikov. Delo je zelo zahtevno, vendar smo zadovoljni, ker vsaj zaenkrat v nastanitvah še nismo imeli primerov okužbe.

V času stiske je pomembno stopiti skupaj, veseli me sodelovaje Karitas s Civilno zaščito, z Rdečim križem (stojimo pred zgradbo v kateri imata RK in Karitas od leta 1994 skupno humanitarno skladišče), hitra in usklajena pomoč je tista, ki lahko učinkovito blaži neštete krizne situacije in prinaša upanje in zaupanje.

Želim, da se te vrednote solidarnosti in sočutne pomoči še bolj razširijo med nami, kajti tako bo med nami manj stisk in več veselja do življenja.

Hvala vam g. predsednik RS za vaš obisk, ki prinaša spodbudo in priznanje vsem, ki delijo solidarnost in sočutno pomoč! Želim vam, vsem sodelavcem ter prostovoljcem Karitas ter drugih humanitarnih organizacij ter vsem ljudem dobre volje doživete in blagoslovljene velikonočne praznike!«

Predsednik republike se je ob koncu obiska zahvalil sodelavcem in prostovoljcem Karitas in Rdečega križa za požrtvovalno in zavzeto človekoljubno delo, še posebej v tej, za vse novi situaciji. Zanimal se je za možnosti za delo in se seznanil z osnovnimi procesi pomoči, ki so del sistemske oskrbe prebivalstva in so koordinirane prek aktivirane Civilne zaščite v lokalnem okolju.

Podrobnejše informacije: Nadškofijska karitas Maribor, Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor, Darko Bračun, generalni tajnik, 051 370 699, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.