ForumV sredo, 29. januarja 2020,  je v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru potekal Forum duhovnikov in diakonov mariborske nadškofije.

Na forumu smo si skupaj z nadškofom Alojzijem Cviklom vzeli čas drug za drugega in vsi skupaj za Boga. Zavedamo se, da se bomo z izzivi pred katerimi stojimo kot Cerkev bolj učinkovito soočili, če bomo povezani v molitvi in med seboj.

Forum je bil priložnost, da smo si segli v roke in se vsaj malo začutili kot sodelavci v istem vinogradu. Podelili smo si svoje poglede, se poslušali in tudi slišali drug drugega. V odprtosti Svetemu Duhu želimo skupaj iskati Božjo voljo za župnije in druga občestva, ki so nam zaupana.

Na začetku nas je nadškof pozdravil in nas usmeril z naslednjimi besedami: »Če bomo sposobni slišati drug drugega, potem smo na pravi poti. Če bomo postajali vedno bolj istega Duha, potem smo na pravi poti. Če nam je mar in  nas skrbi za Cerkev, za jutri te Cerkve, če imamo ta notranji nemir, potem smo na pravi poti. Če bomo tudi skupaj molili, slavili Boga, ga prosili, potem smo na pravi poti. Če bomo danes naredili korak naprej v rasti duhovniškega občestva, potem smo na pravi poti.«

Vsem se je tudi zahvalil, za njihova prizadevanja in delo v Božjem vinogradu.

Simon Potnik nam je s katehezo ob Mojzesovi zgodbi in izhodu Izraelcev iz egiptovskega suženjstva predstavil različne vidike zahtevne poti za Gospodom. To je pot rasti, ki pa je tudi polna pasti. Ključno je zaupanje v Božje delovanje tudi takrat, ko ga sami ne vidimo ali čutimo.

Po katehezi je sledil pogovor ob omizjih in sicer smo se dotaknili treh področij:  duhovnik, evangelizacija in materialne dobrine. Prvo področje zajema razmišljanje o duhovniku, duhovniški skupnosti, vzgoji in stalni formaciji. Drugo področje je bilo evangelizacija in vse kar je danes za nas aktualno. Tretje področje je bilo glede odnosa do materialnih dobrin, ki so nam zaupana in o tem, kako jih uporabljati za naš skupni cilj, ki je oznanjevanje.

Foruma se je udeležilo 88 duhovnikov in diakonov, ki so sproščeno sodelovali.

Zaključili smo s slavilno molitvijo ob Jezusu v evharistiji in z nadškofovo zahvalo vsem prisotnim, še posebej pa tistim, ki so pomagali pri organizaciji tega dogodka.

Mag. Franček Bertolini

voditelj Pastoralne službe