Jaslice1Dragi dobri ljudje!

Prihod Božjega Sina med nas niso spremljale fanfare. Prišel je tiho in neopazno. Zato njegov prihod mnogi sploh niso opazili. Bog prihaja med nas, da prehodi vso pot človeka, od rojstva do smrti. Prihaja, da posveti vsak naš korak, naj bo to v veselju, ali žalosti, v vsaki naši situaciji On ni samo med nami, temveč je z nami.

Božič nam želi sporočiti, da se prav v tem našem svetu, polnem težav, rojeva za nas Božje Dete.

Ob prvem božiču se je rodil v revščini hleva, danes prihaja v sodobno revščino naših medsebojnih odnosov, revščino naveličanosti nad življenjem, v revščino pomanjkanja smisla življenja.

Eni se božiča bojijo, kajti prazniki dostikrat razgalijo vso revščino, v katero smo ujeti.

In v ta realizem našega življenja nam angel kliče: »Ne bojte se. Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo« (Prim. Lk 2,10).

To oznanilo je namenjeno prav vsakemu. Jezus se je rodil zato, da bi prinesel luč tja, kjer je tema, da bi prinesel veselje tja, kjer je žalost, upanje tja, kjer se človek utaplja v množici problemov.

Božič je vabilo, da  dopustimo, da se nas novorojeni Odrešenik dotakne! Ko se nas bo dotaknil, se bo to prej ali slej pokazalo tudi v našem življenju. Božič je praznik Božje bližine, kajti Bog izstopa iz sebe, da nam podari svojo ljubezen. Ko jo sprejmemo, lahko to ljubezen delimo naprej. Na tej poti izmenjave ljubezni najdemo moč za življenje, za to, da rastemo v dobrem in da postajamo solidarni in odprti za ljudi ob nas.

Vsakemu od vas želim, naj bo letošnji Božič blagoslovljen, lep in doživet!

V Novem letu 2020 naj nas vse spremlja zdravje, sreča in seveda Božji blagoslov!

Msgr. Alojzij Cvikl DJ, nadškof metropolit