20191109 St Andraz 1V soboto pred Martinovo nedeljo je bilo prek agencije Aritours organizirano jesensko romanje Mariborske nadškofije "Po poti bl. škofa Antona Martina Slomška."
Tretje romanje, pod duhovnim vodstvom mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla, ko smo se na pot podali v treh avtobusih - med romarji tudi člani Kolpingovega združenja Slovenije.

Pri sv. maši v nekdanji stolnici Lavantiske škofije v Št. Andažu v  Labotski dolini smo obeležili 160. letnico prenosa sedeža škofije v Maribor. Ob tem je g. nadškof in metropolit poudaril, da je zanj to romanje pravzaprav zgodovinsko, saj je prvič daroval sveto mašo v tej nekdanji katedrali.

Po maši smo se napotili še do bazilike Loretske matere božje, imenitne baročne stavbe iz 17. stoletja. Tukaj smo leta 2016 imeli srečanje Kolpingovih družin treh dežel. Pot smo nadaljevali v Dobrlo vas v Podjuni, do mogočnega  nekdanjega samostana avguštincev (iz 12. stoletja). V samostanu, ki je sicer lepo obnovljen so sedaj " posvetne službe ".Domači moški pevski zbor nem je zapel nekaj koroških pesmi,
zborovodja pa nam je tudi predstavil življenje in delovanje Koroških Slovencev.

Duhovni del romanja smo sklenili z večernicami v »Slomškovi« Vuzenici, kjer je bil Slomšek nadžupnik in dekan.Sledil je še ogled starodavne rotunde Janeza Krstnika, ki jo je leta 1052 posvetil papež Leon IX.

Kot se na Martinovo soboto spodobi, smo romanje zaključili v bližnjem gostišču romanje z Martinovo večerjo ter veselo razpoloženi prisluhnili vabilu g. Cirila Ariha na naslednje Postno romanje mariborske nadškofije ( 27. in 28. marca 2020 ) v Vojvodino - Novi sad, Subotico, Sremske Karlovce.

Fotografije

Avgust Heričko