IMG 91fae1cafde73776a72de40f1059bb38 VLetošnji Duhovniški in diakonski dnevi na Pohorju, pod vodstvom nadškofa Cvikla, so bili organizirani od ponedeljka 4., do srede 6. novembra. Pridružili so se tudi duhovniki iz celjske in murskosoboške škofije. V ponedeljek popoldne so se prisotni zbrali po dekanijah in usklajevali dejavnosti, ki se bodo dogajale v bogatem času novembra in adventa, ki je pred nami. Sledila je okrogla miza, ki je uvedla temo letošnjega srečanja: Duhovnik in sodelavci.

V torek je nadškof Marjan Turnšek predstavil teološke osnove življenja Cerkve, ki temelji na odnosu, skupnosti in sodelovanju.

Popoldne je ekipa Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec predstavila svoje iskanje novih poti pastoralne oskrbe področja, ki zajema več župnij. Njihovo delovanje temelji na sodelovanju različnih akterjev in skupin, je marsikje tudi misijonsko usmerjeno in ponuja nove možnosti formacije sodelavcev.

Dan smo zaključili z uro slavilne molitve skupine Svetnik.

V sredo dopoldne nam je po pregledu prehojene poti nadškof Cvikl predstavil tri glavne smernice pastoralne vizije mariborske nadškofije, ki še vedno nastaja. Po skupinah smo ovrednotili čas, ki smo ga preživeli na Pohorju in prispevali svoje ideje za program prihodnjega leta.

Letos smo se prvič veselili večje prisotnosti stalnih diakonov, ki so s svojo prisotnostjo obogatili duhovniško družbo. Vse skupaj je bilo 101 prijavljenih. Iz končne refleksije je bilo razvidno, da je mnogim druženje med sobrati na takšnem dogodku zelo velikega pomena.

Mag. Franček Bertolini, voditelj PS