Cerkev bl. Antona Martina Slomška Gornja BistricaLetos, 19. septembra, bo minilo že dvajset let od zgodovinskega dogodka, ko je sv. papež Janez Pavel II. v Mariboru, na Betnavi, razglasil škofa A. M. Slomška za blaženega. Prav tako bo v začetku septembra (4. 9.) minilo 160 let od prenosa škofijskega sedeža v Maribor. Obe omenjeni obletnici želimo primerno obeležiti. Ob obletnici prenosa sedeža bo 4. septembra, zvečer ob 18.30 v stolnici slovesna nadškofova sveta maša, ki bo hkrati tudi začetek misijona za mariborsko dekanijo. Posamezni dogodki v okviru misijona se bodo po posameznih župnijah mariborske dekanije odvijali še ves letošnji adventni čas, vse do božičnega praznika.

V soboto, 14. septembra, ob 18. uri bo v stolnici slavnostni koncert zbora sv. Nikolaja iz Litije. Na sam dan obletnice beatifikacije, v četrtek, 19. septembra, pa bo v stolnici, zvečer ob 18.30 slovesno somaševanje, ko bodo pri bogoslužju sodelovali učenci in zaposleni v Zavodu A. M. Slomška. Zanimivo dogajanje bo tudi v petek, 20. septembra, pri župnijski cerkvi Antona Martina Slomška v Košakih pri Mariboru, ko bo molitveni shod in bedenje pri spominskem križu papeževega obiska ob Slomškovi beatifikaciji (od 19. do 23. ure).

V okviru letošnjih praznovanj in spominov na bl. škofa A. M. Slomška pa se želimo tudi hvaležno spomniti, da letos, 24. avgusta, mineva 100 let od združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Čeprav do sedaj raziskani pisni viri ne povedo, ali je blaženi A. M. Slomšek kdaj obiskal Prekmurje, ki je bilo takrat kulturno in upravno ločeno od drugih slovenskih dežel, je škof Slomšek bil zagotovo prisoten prek Mohorjeve družbe in njenih knjig, in to tudi še dolgo časa po svoji smrti. Knjige Mohorjeve družbe so bile »zlati most«, ki je pomembno povezoval vse Slovence, tudi iz Slovenske Okrogline. Prek Mohorjevih knjig so lahko odkrivali in spoznavali slovensko pisano besedo in kulturo ter v njej rasli.

Zato je letos osrednja misel praznovanja Slomškove nedelje »Skupaj s Slomškom čez zlati most«. Glavna slovesnost ob Slomškovi nedelji bo 22. septembra 2019  v Gornji Bistrici v Prekmurju, župnija Črenšovci. Tam je prva cerkev, ki je posvečena bl. škofu Antonu Martinu Slomšku. Najprej bo, ob 15. uri,  molitvena ura, nato ob 16h somaševanje škofov in duhovnikov.

Pastoralno gradivo za Slomškovo nedeljo