IMG 20190707 091848V nedeljo, 7. julija 2019 je potekalo že četrto srečanje vernikov na slovensko avstrijski meji.  Biti na poti, ne se ustavljati, je bila vodilna misel srečanja.  Prvi del srečanja, ki sta se ga udeležila graški škof msgr. Wilhelm Krautwaschl in mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ je potekal v Lučanah (Leutschach), kjer je bilo dvojezično bogoslužje, povezano z blagoslovom avtomobilov in motornih koles - starodobnikov.IMG 20190707 094739

Graški škof Krautwaschl je v nagovoru povedal, da motorna vozila niso le preprosto prevozno sredstvo, temveč so hkrati znamenje človekove osebne poti skozi življenje po veri. Kako pomembno je, da ljudje najdemo trenutke v življenju, ko se v življenjski naglici, kamor nas postavlja današnji čas, znamo tudi ustaviti. Starodobna vozila, za katera ni značilna hitrost, nam o tem spregovorijo. Kljub starosti ta vozila še vedno ostajajo »na poti« in nas peljejo proti izbranemu cilju. - podobno kot človek po poti vere išče smisel in cilj življenja.

Drugi del srečanja je potekal v cerkvi sv. Pankracija na Remšniku, kjer je sta škofa vodila somaševanje v slovenskem in nemškem jeziku. Cerkev sv. Pankracija na poseben način združuje vernike  z obeh strani meje, saj je bila meja začrtana prav po sredi te stavbe in cerkev ni mogla služiti svojemu pravemu namenu.. Ljudje hrepenimo po lepši prihodnosti. Odprta vrata cerkve, tako za slovenske, kot za avstrijske vernike, so bila ta dan zgovorno znamenje odrte meje in so pokazala, da Cerkev vedno združuje in vabi ljudi k boljšemu medsebojnemu poznavanju, povezanosti in sodelovanju. Tudi nova zakristijska vrata, ki so bila blagoslovljena nam govorijo o tem.

"Nismo zgolj sosednje v geografskem pomenu, saj imamo mnoge skupne vrednote in vsako takšno srečanje je korak k krepitvi našega prijateljstva in medsebojnega zaupanja," je nadškof Cvikl povedal o pomenu teh srečevanj.

IMG 20190707 092309IMG 20190707 124546