Milan HolcRedovni bratje Slovenske minoritske province sv. Jožefa so sporočili, da je v 73. letu življenja odšel v večnost predstojnik minoritskega samostana na Ptujski Gori, p. mag. Milan Holc OFM Conv.  Rojen je bil 28. avgusta 1946 v Orešju, nadžupnija Ptuj – Sv. Jurij. V minoritski red je vstopil 1. avgusta 1963.  Po letih utrjevanja duhovnega poklica in razločevanja, je na praznik sv. Frančiška, 4. oktobra 1971, izrekel slovesne redovne zaobljube. Naslednje leto, 2. julija 1972 je bil na Ptuju prejel mašniško posvečenje.

Po novi maši se je posvetil študiju Svetega pisma in je 34 let je deloval kot študent in kot predavatelj Svetega pisma v mednarodnem minoritskem kolegiju Seraphicum v Rimu. Leta 2009 se je vrnil v Slovenijo in je bil imenovan za župnika sodelavca in predstojnika samostana (gvardijana) na Ptujski Gori. Bil je velik poznavalec kultur v katerih so nastajala svetopisemska besedila in tako je aktivno sodeloval pri najnovejših prevodih svetopisemskih besedil v slovenščino.

Sam je v nekem intervjuju povedal, da mu je bilo kot profesorju dano, da je prehodil mnoge dežele po svetu, a enake domači, slovenski deželi, v svetu ni. Svojo ljubezen do domovine je zgovorno pokazal še posebej v zadnjih letih. Na Ptujski Gori je skupaj z redovnimi brati, rad sprejemal romarje, jih nagovarjal ter jim v duhu sv. Frančiška skušal približati znamenitosti ptujskogorske bazilike, če je bilo potrebno tudi v raznih, romarjem bližjih in razumljivejših jezikih. Tudi po njegovem prizadevanju je  papež Benedikt XVI. ptujskogorsko Marijino romarsko cerkev 8. decembra 2009 razglasil za »manjšo baziliko«. Tako je 16. maja 2010  potekala slovesna razglasitev bazilike, ki je bila hkrati vrhunec praznovanja ob 600-letnici cerkve. Poleg duhovniške službe, ki jo je opravljal na Ptujski Gori  je bil pater Milan Holc poznan tudi kot duhovni in strokovni voditelj številnih romarskih skupin v Sveto deželo in druge kraje, povezane s Sv. pismom in s prvimi začetki krščanstva.

Slovo od pokojnega patra Milana, na praznik Ptujskogorske Matere Božje, v torek, 2. julija 2019, popoldne, na Ptujski Gori, je bilo zaznamovano s hvaležnostjo za njegovo delo in s krščanskim, velikonočnim upanjem. Somaševanje pri pogrebni maši je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ, ob somaševanju novomeškega nadškofa msgr. Andreja Glavana in duhovnikov. Govorniki so poudarjali njegove zasluge in njegov prijazen značaj, ki je nagovarjal domače župljane in romarje, ki so prihajali na Ptujsko Goro. Po pogrebni maši se je ratzvil dolg pogrebni sprevod proti pokopališču na Ptujski gori, kjer rajni pater Milan čaka vstajenja.

Nadškofova homilija pri pogrebni sv. maši