va01Mesec junij je posvečen Jezusovemu srcu. Vse duhovnike pa mesec junij vsako leto spomni, da je Jezus, kakor nekoč učence, tudi duhovnike izbral, jih ljubeče poklical med svoje učence in jih tudi posvetil z darom duhovništva.

Vsako leto je obhajanje dneva mašniškega posvečenja za duhovnike priložnost, da se srečamo, da preživimo en dan skupaj, in se kot bratje še bolj duhovno povežemo. Tako smo duhovniki iz mariborske nadškofije v sredo, 12. junija 2019 obiskali sosednjo Škofijo Varaždin. Iz vseh koncev škofije smo se najprej zbrali skupaj v Zavrču. Z dvema avtobusoma smo na bližnjem mejnem prehodu prestopili slovensko – hrvaško mejo. Pot nas je najprej vodila v središče sosednje škofije, v Varaždin. V katedrali nas je bratsko sprejel  varaždinski škof msgr. Josip Mrzljak, skupaj z njegovimi najbližjimi sodelavci.

V lepo obnovljeni varaždinski stolni cerkvi smo skupaj obhajali sveto daritev. Škof Mrzljak je v nagovoru najprej predstavil zgodovino varaždinske škofije in sedanje stolnice ter nato posebej naglasil, da smo se zbrali v dneh po binkoštnem prazniku. Kot je Jezus je svojim učencem povedal, da ni prišel odpravit postavo, ampak dopolnit; tako moramo tudi duhovniki vztrajati med svojimi verniki tam, kamor nas Gospod pošilja in vedno znova dopolnjevati svoje poslanstvo oznanjevanja. Po sv. maši v stolnici smo se v prostorih Duhovniškega doma, nedaleč od stolnice, skupaj zadržali še pri bratskem kosilu.

Popoldne smo obiskali svetišče predragocene Jezusove krvi v Ludbregu, kjer nas je bratsko sprejel tamkajšnji župnik. O tesni povezanosti med zakramentom sv. evharistije in duhovniškim služenjem pa nam je spregovoril rektor Bogoslovnega semenišča v Zagrebu Anđelko Koščak.

Obogateni z novimi duhovnimi izkustvi in novimi poznanstvi smo se vračali v veliki hvaležnosti Gospodu, da smo mogli preživeti ta dan skupaj, kot duhovni bratje. Hvaležni pa tudi varaždinskemu škofu msgr. Josipu Mrzljaku in njegovim sodelavcem, za prisrčen sprejem in za bratske besede, ki bodo dobrodošla spodbuda za naše nadaljnje duhovniško služenje.

 

va02

va07va03va06va05va04