Krasovec2

V četrtek, 9. maja 2019, dopoldne, je v bolnišnici na Golniku prestopil prag večnosti duhovnik, upokojeni radvanjski župnik Alojz Krašovec.

Lojze je bil najmlajši novomašnik iz duhovniške družine Krašovcevih, pri sv. Emi. Rojen je bil 4. septembra 1953. Kot njegovi starejši bratje je tudi on sledil notranjemu klicu v duhovniško službo. Že po končani osnovni šoli je vstopil v Slomškovo dijaško semenišče v Mariboru. Po opravljeni maturi se je vpisal v bogoslovje in bil 29. junija 1977 v mariborski stolnici posvečen v duhovnika.

Njegova duhovniška službena mesta: duhovni pomočnik v Limbušu, kaplan v Šentjurju pri Celju, v Šoštanju je bil najprej kaplan in nato upravitelj župnij Šoštanj in Bele Vode. Iz Šoštanja je odšel za dve leti za kaplana v Hrastnik, nato pa v misijone v portvejensko škofijo, v Ekvador. Po vrnitvi iz misijonov je prevzel v upravo župnijo Podčetrtek (1985) ter iz Podčetrtka skrbel še za  župniji Olimje in Polje  ob Sotli. Kot župnik v Podčetrtku je bil v treh mandatih tudi prodekan dekanije Kozje. V letih 2005 do 2007 je opravljal službo župnika pri Sv. Jerneju pri Ločah; v času med 2007 in 2013 pa je bil župnik mariborske župnije Maribor – Radvanje.

Lojze si je na vseh postajah svojega duhovniškega delovanja prizadeval biti dober dušni pastir. Skrb za redno bogoslužje in za oznanjevanje je bila njegova prva skrb. Ob tem pa je z vso pozornostjo skrbel tudi za materialno dobro župnij, kjer je deloval.  

Zaradi bolezni se je moral odpovedati službi župnika, a je tudi kot upokojeni župnik ostal v župnišču v Radvanju in kljub temu, da ga je bolezen umaknila od župnijskega občestva, je z darovanjem svojega trpljenja in z molitvijo še naprej spremljal dogajanja v župniji in v Cerkvi nasploh. V samoti svoje sobe je bil večkrat podoben Božjemu trpinu Jobu in najbrž je tudi on spraševal Boga, zakaj je v svoji previdnosti prav njemu namenil ta kelih trpljenja. A njegova vera je bila trdna, močna in zaupna. Ni se pritoževal nad boleznijo, ampak je naloženi križ v zaupanju v Božjo pomoč sprejel z zaupanjem, da je Bog z njim tudi v trpljenju. Ko ga je pred časom obiskal nadškof Cvikl, mu je dejal, da v času bolezni veliko prebira Sveto pismo in da v Božji besedi najde moč in upanje.

Z velikonočnim upanjem in hvaležnostjo je bilo zaznamovano tudi slovo od pokojnega v župniji sv. Eme pri Podčetrtku. Že zvečer pred pogrebom so se v župnijski cerkvi k molitvi zanj in k sv. maši zbrali številni sorodniki in mnogi domačini iz župnije sv. Ema ter iz sosednjih župnij. Pogrebno sv. mašo in pogreb je v ponedeljek, 13. maja 2019, vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl, ob somaševanju upokojenega nadškofa dr. Marjana Turnška, škofa dr. Stanislava Lipovška, treh rodnih bratov in drugih duhovnikov. Predstavniki župnij, kjer je Lojze kot župnik deloval, so z izbranimi besedami izrazili hvaležnost svojemu nekdanjemu župniku ter poudarjali njegovo delavnost in zavzetost. Prav tako je besedo slovesa izrekel župan Občine Podčetrtek Peter Misja.

Duhovnik Lojze je že drugi mariborski škofijski duhovnik, ki je v tednu molitve za nove duhovne poklice prestopil prag večnosti. Naj pri nebeškem očetu izprosi naslednikov za vse, ki po izpolnjenem zemeljskem poslanstvu odhajajo od nas!