J Cimerman

V nedeljo, 10. februarja, prav na svoj 88. rojstni dan, je v domu starejših v kraju Wehr, v Nemčiji umrl slovenski duhovnik, biseromašnik Jože Cimerman.

Rojen je bil 10. februarja 1931 v župniji Veržej. Salezijanski zavod v Veržeju je bil za mnoge okoliške fante kot drugi dom, tudi za Jožeta. Vojne in povojne razmere so mu preprečile, da bi postal salezijanec, a želja po duhovništvu je bila globoko v njem. V želji, da bi dosegel duhovniški poklic se je vpisal na nižjo gimnazijo v Ljutomeru, višje razrede pa je končal v Ljubljani. Kljub prepričevanju s strani nasprotnikov Cerkve, češ: »Vera nima bodočnosti v socializmu. Žal ti bo,« je vztrajal in postal duhovnik. Teologijo je študiral v Ljubljani in 29. junija 1958 je bi v mariborski stolnici po rokah škofa Maksimilijana Držečnika posvečen v duhovnika.

Najprej je bil leto dni duhovni pomočnik v Laškem, nato je odšel za kaplana v Gornjo Radgono, kjer je bil njegov župnik msgr. Franc Puncer, s katerim je ostal povezan tudi po odhodu v tujino. Iz Gornje Radgone je odšel za kaplana v Beltince. Leta 1969 pa je bil imenovan za župnijskega upravitelja pri Sv. Benediktu v Slovenskih goricah. Zaradi pogostih zasliševanj s strani krajevnih oblastnikov in tudi groženj, se je odpovedal vodenju župnije in je v letu 1970 sprejel službo duhovnika za slovenske izseljence v Mannheimu. Pet let je duhovno oskrboval slovenske rojake v treh nemških škofijah: Freiburg, Speyer in Trier. Na očitke slovenskih oblastnikov, češ da ni pravi rodoljub, je odgovarjal s svojim duhovniško čutečim srcem in z dejanji, ko je širom po tujini iskal in našel mnoge razkropljene slovenske delavce in družine, jih povezoval, spodbujal in bil njihov duhovni voditelj.

Po petih letih dela med izseljenci je imel namen vrniti se v Slovenijo in je bil imenovan za upravitelja župnije Majšperk, a se je po letu dni vrnil nazaj v Nemčijo in prevzel duhovniško službo na nemških župnijah:  Wehr, Öflingen, St. Maria Bad Säckingen (škofija Freiburg). Ob tem pa je ostal vse do smrti duhovnik mariborske škofije, in svojo povezanost kazal z rednimi obiski v Mariboru in tudi z materialnimi darovi za različne potrebe nadškofije.

S svojim blagim značajem je postal priljubljen tudi med nemškimi verniki. Med drugim je bil osemnajst let bolnišnični duhovnik in šestnajst let član komisije za etična vprašanja pri dveh bolnišnicah. Veliko se je posvečal karitativnemu delu. Tudi kot upokojeni duhovnik je ostal blizu vernikom, vedno še pripravljen po svojih močeh pomagati svojemu nasledniku.

Kljub slabšemu zdravju je še mogel lani (2018) v krogu svojih prijateljev obhajati biserno mašo. Ob pozorni pomoči gospodinje je mogel tudi še obiskati domovino in sorodnike. Po nenadni smrti gospodinje je bil sprejet, najprej v bolnišnico Waldshut, nato pa premeščen v dom za starejše Burgestiftung Wehr, kjer je v nedeljo, 10. februarja sklenil svoje  zemeljsko življenje.

Biseromašnik Jože Cimerman čaka vstajenja med svojimi verniki v kraju Wehr. Njegov pogreb je bil v ponedeljek, 18. februarja 2019. Isti dan so se svojega nekdanjega župnika hvaležno spomnili tudi župljani pri Sv. Benediktu v Slovenskih goricah, ko so se v tamkajšnji župnijski cerkvi zbrali k večerni sv. maši zanj. Vemo, da pokojni biseromašnik Jože, tudi po odhodu v večnost ostaja povezan z nami, sedaj kot naš priprošnjik v onstranstvu.