20190202 svecnica Kosaki 39John Stott je o križu zapisal pomenljive besede: »Nikoli ne bi mogel verovati Bogu, če ne bi bilo križa. Edini Bog, v katerega verujem, je tisti, ki ga je Nietzsche zasmehoval kot »Boga na križu«. Kako bi lahko nekdo v svetu bolečine častil Boga, ki je imun na trpljenje …«

Križ, ki je dvajset let na betnavskem polju spominjal na papežev obisk in Slomškovo beatifikacijo, sedaj stoji na novi lokaciji. »Papežev« križ, kot mu radi rečemo, je zob časa precej zdelal, zato je bil potreben obnove. Ker prostor, na katerem je križ stal, ni več v lasti nadškofije Maribor, je bilo potrebno poiskati drug primeren prostor, ki bo simbolično povezan z dogodki izpred dvajsetih let. Tako se je kot primeren prostor za ta križ zdela prav cerkev v Košakih, posvečena bl. Antonu Martinu Slomšku. Župnik župnije Košaki, Igor Novak, je z veseljem sprejel izziv in skupaj s sodelavci pripravil vse potrebno za postavitev križa v Košakih.

Križ je, po odstranitvi na Betnavi, moral najprej v delavnico, kjer so ga obnovili in prebarvali. Sedaj je postavljen pred glavni vhod novozgrajene cerkve v Košakih. Na svečnico, 2. februarja 2019, je mariborski nadškof Alojzij Cvikl križ blagoslovil in ob tem dejal:

»Naj bo križ, ki bo odslej stal na tako vidnem mestu, vabilo, da rastemo v hvaležnosti za dar odrešenja, ki smo ga prejeli po križu

Križ, ki je v kratki zgodovini, odkar je bil postavljen, doživel marsikaj, je ob cerkvi na Košakih na novo zasijal, kot veliko znamenje upanja. Kristusa ni več na križu, je živ ter hodi skupaj z nami na poteh našega življenja in nam pravi: »na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal« (Jn 16,33).

Fotografije

Jure Sojč