IMG 20190119 103842bZa sv. Janeza Boska je značilno, da je bil za mlade oče, učitelj in prijatelj. Tako smo tudi koledniki čutili v svojih srcih duhovno priprošnjo in pomoč sv. Janeza Boska, prijateljstvo med seboj in predvsem  odprta srca salezijancev v Mariboru, ki so nam na Marijino soboto pripravili srečanje kolednikov.

Že na začetku smo se zahvalili Bogu in Mariji, Pomočnici kristjanov pri najsvetejši daritvi, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. V nagovoru je poudaril pomen Gospodovega rojstva za takratni in za današnji čas in vprašal kolednike, kako je drugo ime za Betlehem in kdo so zvezde za njihovo življenje danes. To so lahko starši, kateheti, prijatelji... . Tako kot je zvezda pripeljala modre iz vzhoda v Betlehem, tako naj mi sledimo svojemu notranjemu glasu, v katerem se javlja Bog. V imenu misijonarjev in tistih, ki bodo deležni darov se je nadškof zahvalil za darove, ki so jih koledniki pridno zbirali.

Potem je v mali dvorani sledil čudovit nastop čarodeja Andreja iz Celja, ki nas je s triki in izbrano besedo navdušil. Sledilo je še pričevanje misijonarja Janeza Mesca iz Madagaskarja, ki je z dvema 10-minutnima filmoma prikazal življenje na misijonu. Na koncu je zmolil še Očenaš v malgaškem jeziku. Zelo pa smo bili veseli misijonskih spominkov sestre misijonarke Agate Kociper iz Brazilije in misijonskih koledarjev in nalepk Misijonskega središča Slovenije, ki so jih koledniki z veseljem sprejeli.

Ob koncu so se koledniki še predstavili v svojih koledniških oblačilih s pesmijo in besedo o darovih in poteku koledovanja. Srečanje smo tradicionalno zaključili še z igrami na igralih SMC in se posladkali z dobrotami. Bilo je lepo, zato smo v duhu gesla »Česar se mi veselimo, radi z drugimi delimo« obljubili, da se naslednje leto zopet srečamo. 

Poročilo pripravil Jožef Lipovšek

nadškofijski referent in  voditelj Misijonske molitvene zveze