IMG 20181010 120800V sredo, 10. oktobra 2018, je v prostorih Zavoda A. M. Slomška v Mariboru potekal pastoralni tečaj za mariborsko nadškofijo. Vsebina tečaja je bila skrb za delo z mladimi družinami, to je z družinami v času od krsta njihovih otrok, do vstopa v šolo oziroma vključevanja v otroško katehezo na župniji. Najprej nam je spregovoril g. Ervin Mozetič, ki je župnik pri Sv. Marku v Kopru in vikar za pastoralo Koprske škofije. Izhajal je iz svojih desetletnih izkušenj na župnijah, kjer je marsikaj poskusil, da bi nagovoril mlade družine. Nekaj pobud je bilo dobro sprejetih, tako da so v župniji zaživele in postale gradniki življenja krščanske skupnosti.

Za njim je ga. Romana Bezjak, vzgojiteljica v Montessorijevem vrtcu v Zavodu A. M. Slomška predstavila Katehezo dobrega Pastirja, ki je vključena v pedagoško delo v vrtcu. Kateheza dobrega Pastirja z vzdušjem v prostoru in z izbranimi predmeti pomaga otrokom, na njim primeren način vstopiti svet duhovnosti, v odnos z Bogom.

Nazadnje nam je spregovorila dr. Katarina Kompan Erzar, ki nam je govorila kot žena, mati in strokovnjak na področju psihologije. Pomagala nam je razumeti dogajanje znotraj družine, kjer je par sprejel novo življenje, ki ga mora oblikovati in ob katerem se oblikuje. Župnijska skupnost je tudi poklicana k oblikovanju družinske skupnosti, pri čemer naj primerno upošteva potrebe mladih družin in vplive okolja katerim so podvržene.

Pastoralnega tečaja se je udeležilo okrog 80 župnikov, katehistinj, katehetov in drugih župnijskih sodelavcev.

Vsebina, ki nam je bila predstavljena je dobra popotnica za »animatorje« župnije v tem pastoralnem letu, v katerem župnijski pastoralni sveti delajo na tem, kako narediti župnije bolj gostoljubne in kako v poslanstvo Cerkve vključiti tudi druge ljudi in mlade družine.

Fotografije