sumikVečkrat slišimo opozorila, da vse večja onesnaženost okolja predstavlja veliko breme za prihodnost vsega človeštva, posebej še za prihodnje generacije prebivalcev našega planeta. Papež Frančišek nas v tem smislu spodbuja: »Kot kristjani hočemo ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo. Kristjani so poklicani k 'ekološki spreobrnitvi', ki omogoči, da vse posledice srečanja z Jezusom privrejo na dan v odnosih s svetom, ki jih obdaja" (okrožnica Laudato si 217). Tudi v tem oziru smo povabljeni od besed k dejanjem.

 

V tem smislu je prav, da se spomnimo, da je 1 september dan molitve in skrbi za stvarstvo. Ta dan je  s posebnim pismom, 6. avgusta 2015, uvedel papež Frančišek in ga letos obhajamo četrto leto. Letos je osrednja tema skrb za varstvo voda. Povezava:

 

Prav tako na tem mestu spomnimo, da so slovenski škofje podprli prostovoljno akcijo Očistimo Slovenijo, ki bo letos potekala 15. septembra 2018, ko se bo v enem dnevu pri tem prizadevanju združilo več kot 370 milijonov ljudi iz 150 držav sveta.

 

Pridružitev akciji Očistimo Slovenijo nas povezuje v dobrem in je dokaz za našo medsebojno solidarnost, solidarnost do okolja, skratka za našo pravo ljubezen, ki se kaže v resnični skrbi za skupno dobro nas vseh.

Povezava: Akcija "Očistimo Slovenijo"