p KmetecIz ptujskega minoritskega samostana sv. Petra in Pavla smo prejeli žalostno novico, da je v večnost odšel minorit, pater Janez Kmetec.

Rojen je bil 6. maja 1952 v župniji Sv. Vid pri Ptuju. Kaplansko službo je opravljal v župnijah Ptuj – Sv. Peter in Pavel (1979 – 1983) in na Ptujski Gori (1983 – 1986). S 1. avgustom 1986 je postal za tri leta upravitelj župnije Sv. Trojica v Halozah – Podlehnik (1986 – 1989). Ptujsko župnijo je kot nadžupnik in kot nadžupnik moderator vodil v letih 1989 do 2002. Iz Ptuja se je vrnil nazaj v minoritski samostan k Sv. trojici v Haloze in bil župnik sodelavec (2002 – 2006).

V letih 2006 do 2010 je kot župnik moderator vodil župnijo sv. Petra in Pavla na Ptuju. Tudi potem ko mu je bolezen načela moči je še vedno opravljal pastoralno službo. tako je bil marca 2014 imenovan za župnika sodelavca v treh ptujskih župnijah, zadnje pastoralno leto pa je sprejel službo župnika moderatorja treh ptujskih župnij. Opravljal je tudi službo prodekana ptujske dekanije.

Pred nekaj dnevi, ob začetku letošnjega avgusta je bil uradno razrešen pastoralne službe in vodstva treh pujskih župnij. Sobratom minoritom je bil vedno hvaležen za pomoč v njegovi bolezni in za pomoč, ki jo je v zadnjem času potreboval za opravljanje pastoralne službe.

Pogrebno sv. mašo in pogreb pokojnega patra Janeza, v četrtek, 9. avgusta 2018 je vodil nadškof metropolit msgr. Alokzij Cvikl. Najprej je bila v nuibritski cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju pogrebna maša, po maši pa so ga prepeljali na pokopališče na Vidmu pri Ptuju, kjer je pokopan.

Naj Gospod z večnimi darovi bogato poplača vsa njegova prizadevanja in naj zgled njegovega redovniškega in duhovniškega delovanja nagovarja in sveti, posebej še med mladimi, da bi se po zgledu patra Janeza pogumno odločali za spolnjevanje Božje volje!