DrzecnikV nedeljo, 13. maja 2018 bo minilo 40 let, odkar je na Onkološkem inštitutu Kliničnega centra v Ljubljani končal svojo 75-letno življenjsko pot peti naslednik bl. škofa A. M. Slomška na sedežu mariborsko-lavantinske škofije, škof dr. Maksimilijan Držečnik. Prav je, da se hvaležno spomnimo na njegovih 75 let življenja, 46 let duhovništva, od tega pa 32 let škofovske službe, se pravi službe pastirja naše krajevne Cerkve. V vrsti lavantinskih škofov so samo trije škofje vodili škofijo kako leto ali dve več kakor on.

Njegovo škofovsko geslo je bilo: Nobiscum Deus et Mater eius - Z nami Bog in njegova Mati. To je bila rdeča nit, ki jo je vtkal v svoje delo in življenje. V moči tega vodila je živel in delal. V to načelo je položil svojo osebnost, svoje sposobnosti, vse, kar je bil, imel in nosil v svojem srcu, predvsem svojo ljubezen do Boga in do Matere Božje.

Mariborsko škofijo je vodil v težkem času, po drugi svetovni vojni. To je bilo tisto obdobje slovenske zgodovine, ki je zahtevalo od škofa veliko modrosti in previdnosti, pa tudi poguma, moči in tveganja, posebno v času ostrega nasprotovanja, šikaniranj, zasliševanj in zastraševanj. Vendar je škof Držečnik kljub temu večkrat prehodil škofijo kot birmovalec in vizitator. Doživljal je veličastne sprejeme in naščuvane zavrnitve; od enih ljubezen, od drugih načrtno sovraštvo; od enih hvaležnost, od drugih pa vnaprej sestavljeno obsodbo. Le kdo bi mogel opisati vsa njegova doživetja v tistem hudem času, ko je gospodovala ideologija, ateizem, totalitarizem, miselno in idejno ujetništvo ter nasprotovanje vsemu, kar je Božjega in svetega. O vsem tem pričajo še nekatere žive priče pa tudi številne župnijske kronike. Kristusova usoda je pač usoda Kristusovih učencev, apostolov, pastirjev, škofov. Toda kljub temu je Maksimilijan Držečnik kot škof s svojo pastirsko palico hodil od župnije do župnije; kot birmovalec je mlade potrjeval v veri, kot oznanjevalec evangelija je odrasle bodril v upanju; v preroškem duhu pa je vsem zagotavljal zmago dobrote nad hudobijo, zmago luči nad temo, zmago resnice nad lažjo. Zato je ustanavljal nove župnije, gradil nove cerkve, ustanovil Slomškovo dijaško semenišče, prestavil tri letnike Teološke fakultete in bogoslovja v Maribor, zgradil bogoslovje na Slomškovem trgu, po 100-letih je dal slovenskemu verniku novi prevod Svetega pisma, ki ga kar po njem imenujemo Držečnikov prevod.

Ob 40. obletnici njegove smrti bodo nekatere spominske prireditve, kamor vabimo duhovnike vernike:

V sredo, 9 maja 2018, po večerni sv. maši, ob 19.15,  bo v mariborski stolnici glasbeni večer – Z nami Bog in njegova mati. Nastopajo Andreja Zakonjšek Krt, sopranistka in Primož Krt, organist in baritonist.

V četrtek, 10. maja, ob 19.30 bo v Škofijski avli, Slomškov trg 20, Držečnikov večer in otvoritev razstave z naslovom: Držečnik, škof za vse čase.

soboto, 12. maja, pa se bodo škofa Držečnika spomnili v njegovi domači župniji Ribnica na Pohorju. Zvečer ob 19. uri bo v tamkajšnji župnijski cerkvi nadškofova sveta maša in po maši odprtje razstave: Škof Držečnik in njegova domača župnija.

V nedeljo, 13. maja, ob 18. 30 bo nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ vodil v mariborski stolnici vodil somaševanje - sv. maša za pokojnega škofa msgr. Maksimiljana Držečnika.

Gleg rudi: POVEZAVA