IMAG0506 3V sredo, 15. novembra 2017, zvečer, je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ obhajal sveto mašo v kapeli Marije Pomočnice na mariborskem pobreškem pokopališču. Sredi te cerkve (kapele) med svojimi verniki čaka vstajenja tretji Slomškov naslednik, mariborki škof msgr. dr. Andrej Karlin in prav na ta dan je minilo 160 let od njegovega rojstva v župniji Stara Loka rojen (15. novembra 1857).

Andrej KarlinŠtirinajst mesecev po smrti dr. Mihaela Napotnika je namreč  papež Pij XI. 6. junija 1923 imenoval za lavantinskega škofa nekdanjega Tržaško-koprskega škofa dr. Andreja Karlina. Slovesna umestitev novega škofa je bila 29. julija istega leta. Karlinovo imenovanje za lavantinskega nadpastirja je bilo prvo, ki ga je izvedel papež in ne več salzburški nadškof. Na čelu škofije je ostal nekaj manj kot deset let, umrl je 5. aprila 1933.

V času škofa Karlina se je lavantinska škofija konsolidirala po hudi krizi, ki sta jo povzročila prva svetovna vojna in razpad Avstro-Ogrske. Že leta 1923 je Karlin prejel v upravo župnije sosednjih krške, sekovske in somboteljske škofije, ki so na podlagi nove razmejitve postale del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, 1. maja 1924 pa je papež izločil lavantinsko škofijo iz salzburške nadškofije in jo podredil neposredno Svetemu sedežu. Leta 1926 je škof Karlin začel škofijski proces beatifikacije in kanonizacije bl. Antona Martina Slomška, dve leti kasneje pa so pod njegovim vodstvom slovesno obhajali sedemstoletnico škofije. Po letu 1928 je njegovo zdravje vse bolj pešalo, zato mu je zadnja leta pomagal pomožni škof dr. Ivan Jožef Tomažič.