image 6334680 2Na Ptujski Gori nas vedno znova sprejme Marija, da nas ogrne s svojim plaščem. Ob Mariji se vsak čuti sprejetega, varnega in doma. Zato tako radi prihajamo na Ptujsko Goro.

Na Ptujski Gori pa nas vedno sprejmete tudi vi bratje minoriti. Zvesti karizmi sv. Frančiška Asiškega in navdahnjeni po njej, nas vse vedno znova sprejemate prijazno, z dobro voljo, z odprtostjo in toplino.

Na tem mestu vam želim izreči besede zahvale, dragi bratje minoriti! Hvala vam v imenu naše, mariborske nadškofije, hvala tudi imenu mariborske metropolije in vse Cerkve na Slovenskem, saj sem radi prihajajo duhovniki in verniki tudi iz celjske, murskosoboške škofije in od drugje. Bogu se zahvaljujemo za vašo prisotnost tu na Ptujski Gori. Hvala za vse vaše redovniško služenje in pričevanje, še posebej za ves čas, ki ga tu na Gori posvečate podeljevanju zakramenta sv. spovedi, duhovnim pogovorom in duhovnim nagovorom. Večkrat slišim od vernikov: »S Ptujske Gore sem šel pomirjen, potolažen, spravljen z Bogom ter z novim upanjem za moje vsakdanje življenje… «

Ptujska Gora je tako, tudi po vaši prisotnosti, milostni kraj, kraj Božje bližine, kraj, kjer človek začuti, kako se Bog po Mariji v svojem usmiljenju sklanja k človeku.

Dragi bratje minoriti, hvala vam, da dopuščate Bogu, da ste orodje v njegovih rokah. Hvala vam, da ljudje, ki prihajajo na Goro, tudi po vas doživijo in začutijo Božjo dobroto in usmiljenje.

Naj to vaše zvesto služenje še naprej prinaša blagoslov vam, vaši redovni skupnosti tukaj na Gori in celotni Slovenski minoritski provinci sv. Jožefa. Naj vam dobri Bog naklanja novih redovnih poklicev, naj vas utrjuje v poklicanosti in želji, da bi mu dan za dnem služili v vsej predanosti in v duhu karizem sv. Frančiška Asiškega.

Ko bomo ob 80-letnici vaše prisotnosti na Ptujski Gori zapeli Gospodu zahvalno pesem, naj bo to izraz naše skupne iskrene zahvale Bogu za vsa leta vaše navzočnosti ter za številne milosti ki jih je Bog podaril po vašem delovanju. Hkrati pa naj bo to naša skupna prošnja, da boste mogli še naprej z istim žarom in iskrenostjo služili Bogu in Ptujskogorski Materi Božji; s tem pa tudi vsem vernikom in vsem ljudem dobre volje, ki prihajajo na Ptujsko Goro.

Msgr. Alojzij Cvikl DJ

nadškof metropolit