MolitevPraznik rojstva sv. Janeza Krstnika je pomemben praznik za mariborsko stolnico, saj je sv. Janez Krstnik, »največji med preroki« zavetnik mariborske stolnice. Župnijsko občestvo stolne župnije je zunanjo slovesnost tega praznika obhajalo že v nedeljo prej, 18. junija, ko so pri osrednji slovesni maši tudi sklenili letošnje veroučno leto.

Na predvečer samega praznika, v petek 3. junija, pa se je z večerno sv. mašo začela 24 urna molitev za duhovne poklice, za svetost duhovnikov. Pri molitvi pred Najsvetejšim, ki se je zgodila na pobudi Centra za duhovne poklice v mariborski nadškofiji, so se zvrstila predstavniki mnogih občestev in duhovnih gibanj iz Maribora in iz drugih krajev nadškofije. Mirno lahko rečemo, da je bila to tudi molitev za našo domovino, ob njenem prazniku. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ poudarja, da je »vsak od nas poklican, da prispeva svoj delež k rasti naše države: ne samo v materialnem smislu, ampak, da bi tako napredovali, da bi Slovenijo doživljali, kot naš skupni dom, jo imeli radi in bomo pripravljeni vsak po svojih močeh prispevati k njenemu razvoju« (iz nadškofove pridige pri maši za domovino v ljubljanski stolnici).

V tem smislu vsem voščimo lep in miren praznik naše državnosti in vse kristjane vabimo, da tudi z molitvijo pokažemo, da želimo biti »Bogu otroci in domovini sinovi in hčere…«.

Povezava:

Pridiga nadškofa Cvikla pri maši za domovino v ljubljanski stolnici