Fatimska MBLeta 2017 mineva 100 let od Marijinih prikazovanj pastirjem v Fatimi. Fatimsko sporočilo je v svoji osnovi pravzaprav en sam klic k spre­obrnjenju in vabilo vsakemu k doslednejšemu življenju po evangeliju. S tem ostaja zelo sporočilno, tudi še po 100 letih. V vsakem času, tudi danes, se namreč odvija v svetu odločilni boj dobrega nad zlom.

Na 100. obletnico dogodkov v Fatimi smo se v Cerkvi na Slovenskem prip­ravljali že v preteklem letu 2016, ko smo v Cerkvi na Slovenskem sprejeli milostni kip Mari­je, romarice iz Fatime. Ob letošnjem jubileju bodo nekateri ponovno želeli poromati v Fatimo, vsi verniki pa naj bodo znova spodbujeni in povabljeni k poživitvi osebne vere po Marijinem zgledu in naročilu iz Fatime. V tem smislu nam je lahko v veliko pomoč in spodbudo premišljevanje Marijinih sporočil iz Fatime ter njenih spodbud k češčenju brezma­dežnega Marijinega Srca, molitvi rožnega venca, udeležbi pri pobožnosti petih prvih sobot, itd.

Povabljeni smo, da v času od 13. maja do 13. oktobra 2017 v okviru dekanij izkoristimo lepo priložnost in poživimo osebno in posebej še družinsko molitev (glej: Sporočila slovenskih škofij 2017, str 77). Bila bi škoda, če bi ta pomenljiva pobuda šla mimo nas, naših župnij in naših družin. Dekani in vsi pastoralni delavci v okviru dekanije, ste poklicani, da pobudo uresničite na najprimernejši način in kolikor je mogoče.

Osrednja bogoslužna slovesnost jubileja Marijinih prikazovanj v Fatimi za mariborsko nadškofijo pa bo na predvečer fatimskega praznika, 12. maja 2017, v našem osrednjem Marijinem romarskem svetišču na Ptujski Gori. Ob 19 uri bo molitvena ura, v katero bo vključena premišljevalna molitev skrivnosti Rožnega venca. Ob 20 uri bo slovesno somaševanje vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ. Pri tej sv. daritvi se bomo hvaležno spomnili rajnega mariborskega škofa msgr. Maksimilijana Držečnika, ki je odšel v večnost prav 13. maja (1978), ko se Cerkev spominja Fatimske Matere Božje. Po sv. maši pa bo procesija s fatimskim kipom in lučkami. Vabljeni, da se ob tej priložnosti zberemo pod Marijinim plaščem, na Ptujski Gori.

PLAKAT