DSC03084Kot povsod, je bilo tudi v mariborski stolnici za letošnji božični praznik zelo slovesno. Sveti večer se je v stolnici začel ob 17. uri, ko je bilo srečanje otrok ob župnijskih jaslicah in blagoslov jaslic.

Obe sv. maši na božično noč (zvečer ob devetih in polnočnica) sta bili lepo obiskani. Nadškof je med drugim v homiliji poudaril, da »… Nihče ni izključen iz tega njegovega objema. Vsakega pa tudi vabi, da sprejmemo njegov dar miru in ga delimo naprej. To so tisti »ki so mu po volji«, kot je to Marija, Jožef, Zaharija, Simeon, Ana,… Seveda v to skupino spadajo tudi pastirji, ki se »iz Betlehema vrnejo ter slavijo in hvalijo Boga za vse, kar so slišali in videli!« (prim Lk 2,20). Ne smemo tudi pozabiti na modre iz Vzhoda, ki so pred Novorojen »odprli svoje zaklade, in se potem po drugi poti vrnili v svojo deželo« (prim. Mt,2,12)«.

Na poseben način so božično skrivnost obiskovalcem stolnice približal pevci stolnega zbora, ko so izvajali Tomčev Slovenski božič.

Pri dnevni maši božičnega praznika pa je bilo v ospredju oznanilo iz uvoda v evangelij po Janezu, o luči, ki prihaja v temo, vendar je tema ni sprejela. »Nismo več zapuščeni, nismo več obsojeni na osamljenost, nismo več sužnji nasilja in smrti. Božič je Otrok, ki je rojen. Ni rojem v palači ali v mogočni in lepi hiši, kje v središču velikega Rimskega imperija. Rojem je v malem mestecu na periferiji. Nima svojega doma, hiše, ampak se rodi v hlevu (iz nadškofove homilije na božični dan).

Prisrčno in pričevalno je bilo tudi srečanje zakonskih jubilantov, na Štefanovo, pri deseti sv. maši. maši.

 

FOTOGRAFIJE

  1. nadškofova homilija pri polnočnici
  2. nadškofova homilija pri dnevni maši božičnega praznika