DSCF2158Na predvečer praznika Kristusa Kralja vesoljstva, v soboto, 19. novembra 2016 je bila v mariborski stolnici prisrčna slovesnost ob sklepu Leta usmiljenja. Že dopoldne ta dan je nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ v stolnici vodil somaševanje ob romanju Bistriško-Konjiške naddekanije v stolnico. S tem romanjem so zaključena romanja vernikov iz vseh naddekanij. Romarji so se najprej zbrali v frančiškanski baziliki Matere usmiljenja, kjer so skupaj molili molitev in imeli priložnost za prejem zakramenta sprave.

Popoldne ob petih pa je nadškof v stolnici vodil somaševanje ob sklepu leta usmiljenja. Pru bogoslužju so sodelovali člani gibanja Vera in luč. Njihovo sodelovanje je bilo prisrčno in zgovorno. Na ganljiv način so sodelovali in nam ob branju evangelija približali vsebino Jezusovega kraljestva, kot se kaže v odlomku, ki opisuje njegovo križanje in njegove besede spokorjenemu razbojniku, da bo še isti dan z njim deležen njegovega kraljestva.

Zbrani duhovniki in verniki smo čutili iskreno hvaležnost za milosti, ki smo jih prejeli v letu usmiljenja. Resnično je bilo to novo obiskanje Gospoda med nami. Tej hvaležnosti pa smo dodali iskreno prošnjo, da bi naša srca ostala vedno odprta za Božjo ljubezen in njegovo usmiljenje, kakor je Božje srce vedno odprti v ljubezni do nas vseh. K temu je spodbujal tudi nadškof Alojzij Cvikl med homilijo.

Papež Frančišek nas spodbuja: »Ko je zdaj konec jubileja, je čas, da pogledamo naprej in da razumemo, kako naj še naprej v zvestobi, veselju in navdušenju izkušamo bogastvo Božjega usmiljenja. Naše skupnosti bodo lahko ostale žive in dejavne v novi evangelizaciji, kolikor bo »pastoralno spreobrnjenje«, h kateremu smo poklicani, da ga živimo (prim. ap. spodb. Evangelii gaudium 27), vsakodnevno oblikovala prenavljajoča moč usmiljenja. Ne omejujmo njenega delovanja; ne žalostimo Duha, ki kaže vedno nova pota, ki naj jih prehodimo, da bomo vsem prinesli evangelij, ki rešuje« (Apostolsko pismo Misericordina et misera).

Fotofrafije