ObiskovalciNikodemovi večeri v Mariboru bodo potekali v času od 14. do 17. novembra 2016, ob 19.30 Slomškova dvorana, Slomškov trg 20, Maribor.  Letos v Mariboru praznujemo 40 let Nikodemovih večerov. Letošnji bodo potekali pod naslovom »Radost ljubezni«. To želi biti tudi rdečo nit praznovanja, naslonjajoč se na papeževo posinodalno spodbudo »Radost ljubezni« (Amoris Laetitia), ki govori o krščanski družini pa tudi širše.

Večeri so organizirani v obliki okroglih miz (prisotnost dveh ali več gostov), način pa ni utemeljen na poziciji pro et contra oz. za in proti, pač pa na soočanju s krščanskim realizmom družine v Cerkvi na Slovenskem z različnih zornih kotov. Zadnji dan je namenjen praznovanju jubileja.

Program:

Ponedeljek, 14. november: RADOST LJUBEZNI ZA LOČENE

Gostje večera bodo: Gena Pupis ter gospa Metoda Gradišek, ki bosta podelili svojo izkušnjo ločenosti v Cerkvi ter duhovnik cerkveni pravnik dr. Andrej Saje, ki bo posredoval pogled s strani papeževe posinodalne spodbude glede perečih vprašanj v odnosu verni ločeni - Cerkev.

 

Torek, 15. november: ALI JE KRŠČANSKI ZAKON ŠE VEDNO RAZLOG ZA VESELJE?

Gostov večera bo tokrat več: starejši par Romana in Janez Godeša, mlajši par Jelka in Jurij Žnideršič, slovenski pionir in dolgoletni apostol na področju zakonske pastorale jezuit p. Vital Vider ter mariborski nadškof in metropolit mag. Alojzij Cvikl. Razmišljali bodo o krščanskem zakonu in družini v Cerkvi zdaj in tukaj ter možnostih kvalitetnejšega verskega življenja zakona in družine ter kristjanov nasploh.

 

Sreda, 16. november: RADOST IN POGUM ŽIVLJENJA KRŠČANSKE DRUŽINE V JAVNOSTI

Gosta večera bosta Aleš Primc, filozof in voditelj »Gibanje za otroke in družine« ter Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije ter strokovna sodelavka pri »Iskreni.net«. Gosta bosta razmišljala o odzivu krščanskih družin na javnost oz. državo, ko ta z vzvodi oblasti začne posegati v pojmovanje družine ter družinske vrednote, ki so temeljne za kristjane in v veliki meri za človeško civilizacijo nasploh. Osvetlila bosta tudi vlogo psihološke stroke, ki lahko podpira ali ne podpira določene ideologije.

 

Četrtek, 17. november: SREČANJE Z DUHOVNIKI, KI SO PRIPRAVLJALI NIKODEMOVE VEČERE IN VODILI ŠTUDENTSKO PASTORALO ZADNJIH 40 LET V MARIBORU

Ta večer bo na poseben način posvečen praznovanju 40. obletnice Nikodemovih večerov. Gostje večera bodo duhovniki, ki so nekdaj vodili študentsko pastoralo v Mariboru. Začeli bomo z zahvalno sveto mašo ob 18.30 v mariborski stolnici, ki jo bo vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl ob somaševanju nekdanjih študentskih duhovnikov, po maši pa se bo praznovanje ob 19.30 nadaljevalo v Slomškovi dvorani. Vsak od gostov bo v kratkem predstavil temeljne usmeritve v delovanju študentske pastorale svojega časa ter kako so pripravljali Nikodemove večere. Z nami bodo podelil tudi svoje videnje študentske pastorale oz. katoliških študentov zdaj in tukaj.

Na ta večer ste na poseben način vabljeni nekdanji študentje, ki ste nekdaj obiskovali študentske maše in se družili znotraj študentske pastorale.

PLAKAT

Prisrčno vabljeni!