WP 20160928 002V sredo, 28. septembra dopoldne, je v dvorani Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru potekal pastoralni tečaj za Mariborsko nadškofijo.

Predavatelj dr. Blaž Jezeršek je predstavil posinodalno apostolsko spodbudo Radost Ljubezni (Amoris laetitiae).

Dr. Stanislav Slatinek je osvetlil, kakšne posledice ima dokument v odnosu duhovnika do zakoncev v njihovi resničnosti.

Po odmoru je moderator Samo Pučnik vodil pogovor z obema predavateljema in gostoma slovenjgraškim župnikom Simonom Potnikom in katehistinjo Sonjo Topler iz Vuhreda.

Skozi predavanje in pogovor smo razumeli, da nas papeški dokument vabi, da naj ne zapademo v eno izmed dveh skrajnosti: po eni strani da bi z nebrzdano željo in brez zadostnega razmisleka in utemeljitve vse spremenili, po drugi strani, da bi vse rešili s splošnimi predpisi ali z izpeljevanjem zaključkov iz nekaterih teoloških razmislekov. Šesto poglavje dokumenta, ki predstavlja nekaj pastoralnih perspektiv, zelo jasno govori o nezamenljivi vlogi župnije, v kateri se prispevki malih občestev, gibanj in cerkvenih združenj medsebojno usklajujejo.

Sinoda o družini in dokument, ki je iz nje nastal s sodobnim jezikom obnavlja nauk Cerkve o zakonu in družini ter ponuja nekaj novih smernic, ki pomagajo, da bi v pastorali znali upoštevati edinstvenost različnih situacij v katerih se družine danes nahajajo.

ob koncu srečanja je dr. Vinko Potočnik podal nekaj obvestil in vabil za pastoralno leto 2016/17.

Fotografije