DSCN4367Slomškovo nedeljo z vodilno mislijo "V nebesa skozi vrata usmiljenja" smo letos obhajali dan po Slomškovem godu, 25. septembra 2016 v župniji Maribor – Košaki. Verniki iz vse mariborske metropolije so napolnili svetišče. Najprej je bila ob 15h molitvena ura za Slomškovo beatifikacijo, nato somaševanje, ki ga je vodil apostolski nuncij v republiki Sloveniji, nadškof msgr. dr. Juliusz Janusz. Ob njem so bili pri oltarju mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ, upokojeni nadškof msgr. dr. Franc Kramberger, celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf SDB, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, zastopnik koprskega škofa msgr. dr. Jožko Pirc, redovni predstojniki frančiškanov, minoritov, salezijancev in 70 duhovnikov.

Homilijo je imel nadškof Cvikl, pri kateri se je posebej zahvalil slovenskim frančiškanom in Fundaciji za Slomškovo cerkev na Košakih, da je cerkev bl. Antona Martina Slomška bila rešena, po dobroti vernikov iz vse Slovenije, posebej še častilcev bl. Antona Martina Slomška in ni bila prodana.

»Tukaj smo danes, da bi skupaj s člani tega občestva, katerega člani niso izgubili vere in zaupanja v bl. A. M. Slomška, in to kljub vsem preizkušnjam in težavam, ki so se zgrinjale nad to župnijo in nad to cerkvijo. Koliko molitev in prošenj je bilo izrečenih prav Slomšku, koliko skrbi in darovanega trpljenja. …. Zadnji dan leta 2015 tako ni pomenil samo olajšanja, ampak je bila to hkrati potrditev, da naše molitve dosežejo Boga ter potrditev, da je bl. A. M. Slomšek naš velik priprošnjik pri Bogu« (iz nadškofove homilije). Pomenljivi za mlado mariborsko župnijo in za zbrane romarje je bilo, ko je župnija sprejela relikvije bl. Antona martina Slomška in sv. papeža janeza Pavla II. ter blagoslovitev na novo postavljenega daritvenega oltarja v cerkvi.

Posebno veselje je bilo čutiti tudi še po slovesnosti v cerkvi, saj so verniki župnije Maribor – Košaki skupaj s prizadevnim župnikom Igorjem Novakom za vse romarje pripravili prijetno srečanje. Romarji so lahko odhajali domov obogateni z novim duhovnim sporočilom in spomini na lepo srečanje, prav v Slomškovem duhu.

Fotografije

Nadškofova homilija