20160729 102615Vsako leto, ob godu sv. Marte, se srečajo župnijske gospodinje in njihove pomočnice in se priporočijo sv. Marti, ženi, o kateri beremo v evangeliju, da je Jezusa sprejela z ljubeznijo in mu z vso gostoljubnostjo in pozornostjo stregla. V letu usmiljenja je bila za kraj srečanja župnijskih gospodinj izbrana Marijina romarska bazilika na Ptujski Gori. Prišle so mnoge župnijske gospodinje, mnoge skupaj z duhovniki, saj je ta dan tudi lepa priložnost da se duhovniki gospodinjam zahvalijo za njihovo zvesto službo in pozornost, ki so je deležni. Somaševanje 40 duhovnikov je vodil nadškof metropolit Alojzij Cvikl DJ. Med somaševalci so bili duhovniki, škofijski referenti za župnijske gospodinje: Martin tajnik (mariborska nadškofija), Rok Metličar (celjska škofija) ter mag. Simon Štihec (murskosoboška škofija).

V homiliji je nadškof med drugim izrekel besede zahvale: »Danes se vam skupaj z duhovniki želim zahvaliti za vaše nesebično služenje in za vašo pripravljenost da svoj čas in vaše življenje darujete zato, da naši duhovniki po župnijah lahko bolje opravljajo svoje duhovniško poslanstvo. S tem, ko služite po naših župniščih, kot Marta sprejmete in postrežete samega Gospoda, ki po duhovnikih nadaljuje svoje odrešenjsko poslanstvo. To današnje srečanje naj bo utrditev v tej veri in obnovitev tega vašega služenja. Hiša v Betaniji je bila kraj topline in domačnosti, kraj iskrene vere in služenja Bogu.«

Srečanje se je po maši nadaljevalo pri skupni mizi in nato s popoldansko pobožnostjo v župnijski cerkvi sv. Družine v Kidričevem, litanijami v čast Materi Božji in z Blagoslovom.

Povezavi:

Nadškofova Homilija

Fotografije (avtor: mag. Alojz Kačičnik)