p. Matej PapežOd Sv. Trojice v Slovenskih Goricah je prišla žalostna vest, da je Gospodar življenja poklical k sebi zvestega služabnika patra Mateja (Jožeta) Papeža. Po daljši bolezni je umrl v mariborskem UKC v nedeljo, 5. junija 2016.

Pater Matej se je rodil 9. 9. 1941 v župniji Rečica ob Savinji. Od mladosti je bil povezan s patri frančiškani v Nazarjah in tudi sam je ob Gospodovem klicu spoznal, da ga Gospod kliče v njihovo skupnost. Četrtega septembra 1958 je naredil prve redovne zaobljube in te svoje zaobljube slovesno potrdil na praznik sv. Frančiška, 4. oktobra 1964. Na praznik sv. apostolov Petra in Pavla, 29. junija 1968 je bil v Celju posvečen v duhovnika.

Duhovniška pot patra Mateja je bila med drugim zaznamovana z dolgoletnim službovanjem pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah. To frančiškansko župnijo je najprej prizadevno vodil kot župnijski upravitelj in župnik v letih 1981 do 1989. Leta 2004 pa se je ponovno vrnil k Sv. Trojici in župnijo kot župnik vodil do leta 2010. Takrat je vodstvo župnije preložil na mlajša ramena, vendar je ostal v samostanu pri Sv. Trojici in prizadevno opravljal službo kaplana. V času od 2001 do 2004 je bil predstojnik Frančiškanskega samostana v Mariboru in hkrati kaplan v župniji Maribor – Sv. Marija.

Po zgledu sv. Frančiška si je tudi pater Matej vedno prizadeval, da bi v preprostosti, s prijazno in odkrito besedo prinašal veselje Jezusovega evangelija vsakemu človeku. Hvaležni za njegov življenjski zgled duhovniškega in redovniškega življenja se ga spomnimo v molitvi v zaupanju, da pater Matej, to kar je veroval in oznanjal že uživa v večnosti.

Pogreb patra Mateja Papeža je bil v četrtek, 9. junija 2016, popoldne, ob 15. uri. Somaševanje ob pogrebni sv. maši in poggrebni obred je vodi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM ob somaševanje mnogih duhovnikov: sobratov frančiškanov ter drugih redovnih in svetnih duhovnikov iz vseh slovenskih škofij. Velika množica vernikov, od Sv. Trojice  in iz drugih župnij, kjer je deloval ga je pospremila na Božjo njivo.

Naj mu bo Gospod z večnimi darovi bogato poplača za njegovo zvesto služenje.