V duDSC 6805hu posebnega pisma papeža Frančiška, Misericordiae vultus, s katerim je sveti oče razglasil izredni jubilej usmiljenja, ki traja od praznika Brezmadežne, 8. decembra 2015, do praznika Kristusa kralja vesoljstva, 20 novembra 2016, so bila za mariborsko nadškofijo že določena in odprta »vrata usmiljenja«: v stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru in v obeh Marijinih bazilikah: Marije, Matere usmiljenja v Mariboru ter Marije zaveznice na Ptujski Gori Vesel sem in Bogu hvaležen, da romarji skozi sveta vrata prihajajo na vse te kraje milosti.

Na prošnjo in željo duhovnikov in vernikov, predvsem pa v želji, da bi bila resnica o Božjem usmiljenju med nami še bolj živo navzoča, določam, poleg že določenih, za svetoletni cerkvi še:

  1. Marijino romarsko cerkev na Homcu pri Slovenj Gradcu, nadžupnija Šmartno pri Slovenj Gradcu,in sicerza čas od vigilije praznika Marijinega vnebovzetja, 14. avgusta 2016, do sklepa praznika Marijinega rojstva, 8. septembra 2016.
  2. Romarsko cerkev Matere Božje na Brinjevi gori nad Zrečami, župnija Zreče, za čas od binkoštne nedelje, 15. maja 2016 do zahvalne nedelje, 6. novembra 2016.

V času romarskih shodov bodo verniki tudi na teh dveh priljubljenih Marijinih romarskih svetiščih mogli vstopiti skozi sveta vrata na kraj osebnega srečanja z Božjo dobroto in usmiljenjem. Vse vernike, posebej še romarje skozi sveta vrata, vabim, da s prav posebno pozornostjo premišljujemo o Jezusovih besedah iz evangelija, ko pravi: »Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in ven in bo našel pašo« (Jn 10,9). Naj nas dobrotno spremlja milina usmiljenega pogleda Božje Matere, da bomo vedno bolj odkrivali veselje, ki ga naše srce začuti ob dotiku Božje nežnosti, da bomo s teh milostnih krajev odhajali poživljeni v veri, trdni v upanju in v goreči v ljubezni!

msgr. Alojzij Cvikl DJ

nadškof metropolit

 

Odprtje svetoletnih vrat v romarski cerkvi na Brinjevi gori - FOTOGRAFIJE