dr. Jožef Smej odlikovanjePredsednik republike, gospod Borut Pahor je v četrtek, 31. marca 2016 upokojenemu mariborskemu pomožnemu škofu dr. Jožefu Smeju izročil državno odlikovanje red za zasluge. »Življenjsko delo mariborskega pomožnega škofa je obsežno in raznovrstno. Bil je pastir v duhu evangelija in cenjen poznavalec katoliškega nauka… Njegov opus ni namenjen le pripadnikom njegove verske skupnosti. Nenehno se je zanimal za kulturo ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali svojo vero in narodnost… Pomemben prispevek k duhovni kulturi je dal tudi s svojo človeško držo. Velja za človeka visoke integritete, iskrenega zagovornika strpnosti in medsebojnega razumevanja, zaradi česar ima posebno mesto v srcu Slovencev, še posebej Prekmurcev, ki so ga uvrstili med osebnosti leta 2000« (iz utemeljitve odlikovanja). Odlikovancu sta po prejemu odlikovanja med prvimi čestitala predsednik SŠK, novomeški škof msgr. Andrej Glavan in mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, ki sta se skupaj z drugimi gosti v predsedniški palači udeležila slovesnosti izročitve odlikovanja.

Škof dr. Jožef Smej se je predsedniku Borutu Pahorju zahvalil za odlikovanje in spomnil na številne duhovnike po župnijah in katehistinje, ki s svojim vzgojnim in kulturnim delom prinašajo Kristusovo oznanilo luči in kažejo ljudem pot dekaloga (desetih Božjih zapovedi), kar je Božji zakon, namenjen vsakemu človeku.

Odlikovancu čestitamo in mu želimo veliko zdravja in moči, da bo lahko še dolgo opravljal žlahtno poslanstvo v dobro slovenskega naroda in krajevne Cerkve.

Več o tem na povezavi: Radio Ognjišče