popefrancis 00 lV Mariborskem Koloseju si je možno ogledati čudovit film o papežu Frančišku Pot do svetega sedeža. Film predstavi vizijo našega papeža, ki išče Cerkev tam, kjer bi najmanj pričakovali: med revščino, nasiljem, neurejenim družinskim življenjem in nevernimi. Zgodba očeta Jorgeja Bergoglia odkriva mozaik vse prej kot idiličnih življenjskih prigod realnih ljudi, od katerih nadškof iz Buenos Airesa ne beži. V filmu je čutiti, da preprost in sočutni voditelj krajevne cerkve, zaradi svojega neustrašnega boja proti korupciji in kriminalu, nima le prijateljev in vdanih privržencev ampak tudi ostre nasprotnike, za katere moli.

Neposredno po premieri filma, so v ponedeljek 21. marca 2016, na okrogli mizi, ki jo je moderiral p. Peter Rožič DJ, spregovorili g. nadškof in metropolit Alojzij Cvikl DJ, ga. Andrejka Kričej, žena in mama štirih otrok ter dr. Aleš Maver, zgodovinar in publicist. Film so gostje okrogle mize toplo priporočili vsak s svojega vidika. G. nadškof vidi v nastopu papeža Frančiška prehod od spraševanja: »Kaj je Cerkev?«, k iskanju konkretnih odgovorov: »Kje je Cerkev?« Go. Andrejko v filmu navdušuje papeževo spoštovanje in sočutje do žensk, s katerim jim daje pomembno mesto v Cerkvi. G. Aleš film pohvali v njegovem sporočanju, da neevropski papež prinaša katoliški cerkvi veliko bogastvo svoje kulture.

Ob skoraj tretji obletnici izvolitve novega papeža, si je film zares vredno ogledati in v njem najti velikonočno veselje nad Kristusom in njegovo Cerkvijo. Vodstvu mariborskega Koloseja, se zahvaljujemo za možnost okrogle mize.

Več o filmu: Povezava