Kosaska cerkev

Ustanova za Slomškovo cerkev v Košakih (USCK) je v septembru 2015 na dražbi uspešno kupila terjatev, ki jo je imela družba SCT v stečaju do Župnije Maribor – Košaki. Obenem so začeli pospešeno nabirati sredstva, s katerimi bi plačali kupnino za to terjatev. Na bančni račun, ki so ga odprli in ga objavili na spletu in v katoliških medijih, so se začela nabirati sredstva posameznikov, podjetij, župnij; tudi škofije so obljubile, da bodo prek nabirk prispevale svoj delež, prav tako redovniki.

Očitno je poziv na pomoč naletel na dovolj širok sprejem. Ponovno se je izkazalo, da je Cerkev na Slovenskem in tudi vsa naša družba – saj darovalci niso bili samo katoličani – sposobna solidarnosti. Tik pred koncem leta se je namreč na računu nabralo dovolj sredstev, da je ustanova 31.12.2015 lahko nakazala potrebno vsoto in s tem omogočili, da se začno postopki celovitega reševanja nove cerkve v Košakih. Župnija bo lahko končno mirno zadihala.

Hvala Tebi br. dr. Miran Špelič OFM, predsednik uprave USCK, in vsem tvojim sobratom! Hvala, da ste poleg svojega dela imeli pogum in čas, da ste se lotili reševanja cerkve na Košakih.

Predvsem pa hvala vsem darovalcem, iz domovine in tujine, vsem poznanim in vsem anonimnim. Po svojih močeh ste prispevali vsak svoj delež, da so se zbrala potrebna sredstva. S tem dejanjem je cerkev bl. Antona Martina Slomška v Košakih postala znamenje vseslovenske solidarnosti, kar je v času, ko ljudje gledamo predvsem nase, spodbudno in preroško znamenje. To nam daje upanje tudi za naprej! Hrabri nas, da smo na pravi poti, dokazuje nam da je naša vera živa in da imamo zaupanje v priprošnjo bl. Antona Martina Slomška.

Še posebej sem vesel, da so dolgoletna prizadevanja župnije Košaki, kako bodo to cerkev dokončali in jo izročili svojemu namenu, obrodila svoj prvi sad.

»Slomškovo nedeljo« v letu 2016, ki jo bo mo obhajali v nedeljo 25. septembra 2016, želimo obhajati prav v tej cerkvi. Bogu se želimo zahvaliti, da nas je tudi s tem dejanjem na priprošnjo bl. A. M. Slomška utrdil v veri in nas še bolj povezal v eno samo družino častilcev bl. Antona Martina Slomška. Slomškovo nedeljo bomo obhajali v upanju, da bi nova cerkev v Košakih mogla biti čim prej dokončana in posvečena ter v upanju na kanonizacijo bl. Antona Martina Slomška.

+ Alojzij Cvikl DJ

mariborski nadškof metropolit

Povezava:

Ustanova za Slomškovo cerkev v Košakih.