DSCF1269Na prvi dan molitvene osmine za edinost kristjanov so se po večerni sv. maši v mariborski stolnici zbrali k skupni ekumenski molitvi predstavniki različnih krščanskih Cerkva. Evangeličansko Cekev je zastopal škof mag. Geza Filo, pravoslavno Cerkev mariborski paroh Savo Kosojević, binkošno Cerkev pa mariborski pastor Srečko Krajjnc. Na tem mestu v nadaljevanju objavljamo pozdravne besede in misli nadškofa metrpolita Alojzija Cvikla.

 

Spoštovani:

-      predstavnika Evangeličanske Cerkve, g. škof Geza Filo in duhovnica Vladimira Mesarič Jazbinšek,

-      dragi predstavnik Srbske pravoslavne Cerkve g paroh Savo Kosojević in

-      predstavnik Binkoštne Cerkve pastor g. Srečko Kranjc

Zbrali smo se k skupni molitvi, ker čutimo, da nas Kristus, ki ni razdeljen, želi pritegniti k sebi, da bi začutili bitje Njegovega usmiljenega in ljubečega srca, da bi se po Njem izročali Očetu in se odprli delovanju Svetega Duha.

Današnji svet zaznamuje individualizem, ki postavljanja v ospredje človekov ego. Kot Kristusovi učenci pa smo poklicani, da smo znamenje Božje logike, ki je drugačna od človeške. To je logika ljubezni, usmiljenja in dobrote. Tega evangeljskega pričevanja kristjani v polnosti ne moremo dati, če smo med seboj razdeljeni.

Letošnja molitvena osmina ima za vodilo stavek iz 1. Petrovega pisma: »Poklicani smo, da oznanjamo slavna dela (2,9). Osnova je krst. Pri krstu smo postali Božji otroci in del Božjega ljudstva. Takrat smo prejeli poslanstvo, da služimo Bogu in prinašamo ljubezen vsem ljudem. Na začetku poti naše vere je dar, ki smo ga bili deležni. V moči tega daru smo poklicani, da na različne načine pričujemo:

-         s tem, da zdravimo rane, ki so jih naredile vojne, spori, zloraba oblasti

-         da iščemo resnico in edinost in s tem pričujemo, da smo vi včlenjeni v Jezusa Kristusa

-         da se zavzemamo za dostojanstvo vsakega človekovega življenja.

Tudi po današnji molitvi želimo rasti v spoštovanju in ljubezni drug do drugega. Papež Frančišek pravi, »da je edinost pot, po kateri hodimo skupaj«. Večkrat bomo skupaj na tej poti, večkrat bomo skupaj v molitvenem razpoloženju poslušali in premišljevali Božjo besedo, bolj bomo prepoznavali, da je ta pot vsem nam vedno bolj skupna in prepoznavali bomo slavna božja dela, ki se razodevajo po našem skupnem prizadevanju za edinost med nami.

Hvala vsem vam, ki ste se nam nocoj pridružili na »tej skupni poti«, naj nas današnja skupna molitev vodi k večjemu zaupanju in tesnejši povezanosti med nami in naj nas vse še bolj včleni v Kristusa, ki je za vse nas: »pot, resnica in življenje!«, tako je udeležence molitve v stolnici nagovoril nadškof metropolit Alojzij Cvikl DJ.

 

V soboto, 23. januarja 2016 pa je bilo ekumensko srečanje katoličanov in pravoslavnih v župniji Ravne na Koroškem. Verniki pravoslavne Cerkve in župljani iz Raven so ta sobotni večer do konca napolnili dvorano ravenskega kulturnega doma, kjer je potekalo srečanje. Že vrsto let se namreč v ravenski podružnični cerkvi sv. Antona zbirajo poleg katoličanov k rednemu pravoslavnemu bogoslužju tudi pravoslavni verniki. Namen večera je bil medsebojno poljše poznavanje in povezovanje v smislu bratstva, ki ga vsem prinaša Jezus s svojim evangeljskim oznanilom.  Gosta večera v kulturnem domu na Ravnah sta bila pravoslavni metropolit dr. Porfirije Perić in mariborski nadškof metropolito msgr. Alojzij Cvikl DJ. V skupnem pogovoru sta oba metropolita vsak s svoje strani predstavila udeležencem poglede na dve bratski Cerkvi. V pogovoru, ki ga je vodil dr. Vinko Škafar sta se dotaknila tudi aktualnih dogodkov v družbi.

 

Dogajanja v tednu edinosti v Mariborski nadškofiji

Fotografije