DSCF1244Na praznik Jezusovega krsta, v nedeljo, 10. januarja 2016, je nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl v stolnici vodil somaševanje. Med slovesno sveto mašo je podelil službe mašnih bralcev in mašnih pomočnikov. Službo bralca (lektorja) je sprejelo 9 kandidatov: eden bogoslovec, prvo-letnik, ter osem pripravnikov, ki so začeli svojo pripravo za službo stalnega diakona. Za službo mašnega pomočnika pa so bili postavljeni trije bogoslovci tretjega letnika.

V homiliji je nadškof najprej spomnil na pomen praznika Jezusovega krsta, ki je za vse kristjane lepa priložnost, da se zahvalimo za dar krsta. Lahko rečemo, da so se takrat tudi nad vsakim izmed nas »odprla nebesa« in je tudi nad nami Gospod izgovoril: »ti si moj ljubljeni sin«, »ti si moja ljubljena hči« Bog vsakega izmed nas ljubi, zato nam podarja in pošilja svojega Svetega Duha..«

Prejemnike službe bralca je nadškof spomnil na pomen te službe. »Brali boste Božjo besedo pri bogoslužju in jo tako približevali tudi drugim. Ob tem je seveda potrebno, da se najprej vi sami daste poučiti v tej besedi… Ob prebiranju in premišljevanju Božje besede boste v globini srca prepoznavali pot svojega poklica, na kakšen način brati Božjo besedo in jo približati drugim.

Svoj »tukaj sem!«, so izrekli tudi trije kandidati za postavitev v službo mašnega pomočnika. »Od danes naprej bo, vaša skrb lepo pripravljeno, doživeto bogoslužje ter pomoč diakonu in mašniku pri liturgičnih opravilih, posebej še pri sv. maši. S to službo postajate tudi izredni delivci sv. obhajila, ki ga boste nosili bolnim in obnemoglim« (iz nadškofove homilije).

Slovesnost smo sklenili z molitvijo, naj Gospod še naprej podpira kandidate za diakonsko in duhovniško službo in naj nam v svoji ljubezni nakloni še veliko mladih, ki bodo pogumno in z vsem zaupanjem in predanostjo izrekli svoj »tukaj sem«.

Nadškofova homilija

Fotografije