Naslovnica.jubilejDa bi izredno jubilejno sveto leto Božjega usmiljenja, ki ga je za vesoljno Cerkev razglasil papež Frančišek, doživljali kot čas milosti in kot novo priložnost za poglobitev naše vere, je Pastoralna služba v Mariboru pripravila pastoralni priročnik, (brošuro 88 strani), ki prinaša mnoge pastoralne spodbude, predvsem za duhovnike in sodelavce pri obhajanju bogoslužja, pri oznanjevanju, posebej še pri katehezi.

Knjižica uvodoma posreduje povzetek ključnih tem jubileja Božjega usmiljenja. Sledi molitveni del, ki ponuja ljudske pobožnosti (rožni venec, molitvena ura, križev pot) uglašene na temo Božjega usmiljenja. Preko molitve se pozornost usmeri na obhajanje zakramentov. Vodnik ponuja dve pripravi na spokorno bogoslužje ter prispevke na temo zakramentov usmiljenja, sv. spovedi in bolniškega maziljenja. Preden se loti vprašanja, kako živeti Božje usmiljenje, nam knjižica ponuja srečanje s petimi vzori usmiljenja. V nadaljevanju knjiga prinaša uporabni katehezi za verouk in mladino. Na koncu knjige so predstavljene svetoletne cerkve v mariborski nadškofiji in program dogajanja v jubilejnem letu Božjega usmiljenja ter nadškofijski svetoletni koledar.

Božje usmiljenje je ključ za odpiranje najhujšega zapora – zaprtega srca. Moje in tvoje srce se lahko v tem jubileju na stežaj odpre Božji milosti, ki čaka na nas in nas vabi z bogastvom svojega usmiljenja. Gre za srečanje z Njim, ki ga Mojzes opiše: »Usmiljen in dobrotljiv Bog, počasen za jezo in bogat z ljubeznijo in zvestobo« (2 Mz 34,6).

»Vselej nam je potrebno zreti skrivnost usmiljenja. […] Usmiljenje: ta beseda razodeva skrivnost Svete Trojice. Usmiljenje: to je poslednje in najvišje dejanje, s katerim nam prihaja naproti Bog. Usmiljenje: to je temeljni zakon, ki biva v srcu vsakega človeka, ko z iskrenimi očmi pogleda brata, ki ga sreča na življenjski poti. Usmiljenje: to je pot, ki povezuje Boga in človeka, ker odpira srce upanju, da bomo vedno ljubljeni ne glede na meje, ki jih postavlja naš greh« (Obličje usmiljenja 2).

Priročnik boste prejeli na vse župnije v mariborski nadškofiji. Dodatne izvode (cena izvoda je 4,5 €) lahko naročite pri pastoralni službi v Mariboru, tel.: 0590 80 300, ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Vsebina priročnika

Koledar svetoletnih dogodkov za mariborsko nadškofijo