12189814 1053671821339741 5472579361707527418 n

V soboto, 7. 11. 2015, so se v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška zbrali birmanci mariborske nadškofije. Na srečanje jih je povabil nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl z namenom, da skupaj pričnejo pot neposredne priprave na zakrament svete Birme. Njegovemu povabilu so se odzvali pripravniki na birmo iz 72 župnij.

Nadškof Alojzij Cvikl je na uvodu v srečanje takole pozdravil birmance: »En lep pozdrav vsem vam. Res sem vesel, da vas vidim toliko tukaj zbranih. Pravijo, da ni birmancev. Birmanci so, so tukaj. Hvala Bogu. In so tukaj in sem vesel, da bomo skupaj preživeli ta dan. Ta dan pomeni začetek naše priprave na birmo. Skupaj. In vesel sem, da bomo ta korak naredili skupaj. Prinesli ste luč. Luč ste prinesli sem v Maribor in ko boste šli domov, bo po mojem te luči še več. Prej smo slišali, da ste iz 12 dekanij. Jezusovih učencev je bilo 12, pa so v ves svet ponesli luč – evangelij. Tudi jaz želim, da bi to luč danes tukaj doživeli, se napolnili z njo ter jo ponesli domov. Vse želim zares lep, lep dan tukaj v Mariboru.« In dan je res bil sončen, topel in lep – zunaj v naravi in tudi preko razpoloženja med udeleženci. Sledil je pozdrav gostitelja in soorganizatorja Zavoda Antona Martina Slomška. V imenu zavoda so birmance pozdravili poslovni direktor g. Andrej Flogie in dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška in Dijaškega doma Antona Martina Slomška. Po uvodni molitvi, ki jo je vodil minorit, p. Andrej Feguš, je sledila aktualizirana dramatizacija binkoštnega dogodka, ki jo je pripravil Gregor Čušin z animatorji Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška.

Sledile so delavnice, ki so bile v večini pričevanjske narave. Pričevali oziroma z birmanci so se pogovarjali zakonski par, profesorica, redovnica, redovnik, duhovnik, animatorka... Nekatere delavnice so bile kot smerokaz skozi današnji čas – kako živeti z vero, pomen Svetega pisma, kako poslušati glasbo in gledati film ter kako varno uporabljati internet. V dvorani je istočasno bila predstavitev stojnic, ki so jih pripravili različni akterji mladinske pastorale in pobud v Cerkvi na Slovenskem.

Za zaključek srečanja je sledila sveta maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov in celjskega škofa ordinarija msgr. Stanislav Lipovška vodil msgr. Alojzij Cvikl. Homilija med mašo je potekala v obliki intervjuja z nadškofom. Vprašanja so sestavili birmanci po veroučnih skupinah in jih posredovali pred začetkom srečanja. Tako je nadškof odgovarjal na različna vprašanja o svojem otroštvu, kdaj je on šel k birmi, zakaj je postal duhovnik... Največji aplavz je požel odgovor na vprašanje, za kateri nogometni kljub navija. Odgovoril je, da je vedno z veseljem spremljal in navijal za klube v krajih, kjer je živel. Tako sedaj navija za NK Maribor. Od tujih klubov pa mu je izredno všeč igra Barcelone. Ob koncu svete maše so si birmanci izmenjali sveče, ki so jih sami izdelali v pripravi na srečanje ter jih nanj na začetku prinesli. Tako je vsaka skupina dobila prijateljsko župnijo, s katero se bo povezala v letu do birme.

Skozi vso pripravo bo živela tudi internetna stran birmanec.si in facebook profil birmanec.si. »Naša stran: »birmanec.si« naj postane naše skupno dvorišče, kjer se bomo družili in povezovali. Naj nas pri tem spremlja Božji blagoslov in varstvo blaženega Antona Martina Slomška!« je v zahvalno sporočilo na facebooku zapisal nadškof Alojzij.

Nadškof Alojzij je v želji biti bliže ljudem, predvsem mladim, začel uporabljati facebook in je na tem mediju prisoten s svojim profilom Alojzij Cvikl. Tako lahko njegovo delo spremljamo tudi preko tega medija.

Po sklepnem blagoslovu in zaključni mašni pesmi so se birmanci razšli, animatorji in voditelji z nadškofom pa so ob pospravljanju prostorov že začeli zbirati ideje za podobno srečanje prihodnje leto.

Marjan Pučko

duhovni asistent v ZAMS

 

Povezava 1

Povezava 2

Povezava 3

Fotografije - Povezava