20150913 151031

 

V nedeljo, 4. oktobra 2015 je bil v župnijski cervi sv. Egidija na Ravnah na Koroškem posvečen v diakona bogoslovec Robi Sekavčnik. Slovesmnosti diakonskega posvečenja so se udeležili mnogi  duhovniki, bogoslovci ljubljanskega in zagrebškega bogoslovja, na čelu z rektorjema obeh bogoslovij ter množica vernikov, iz domače, ravenske župnije ter župnij, s katerimi je Robi v času bogoslovnega študija  povezan. Robi se nam predstavlja:

"Že od prvih dni svojega življenja živim na Ravnah, natančneje na Javorniku. Odraščal sem v 4 članski družini očetu Silvu (Silvotu se lepše sliši), ter mami Jasni. Imam še sestro Silvijo, ki si je skupaj z njenim fantom Andrejem že ustvarila družino, ki jo krasita moja nečaka Tim in Tilen. »Redno« sem na Ravnah živel vse do zaključka srednje šole (obiskoval sem Srednjo strokovno zdravstveno šolo Slovenj Gradec). Potem pa me je pot zanesla na študij v Ljubljano in Maribor… pa spet v Ljubljano, pa v Zagreb… no letos se zopet vračam v Ljubljano.

Prav je da se vrnem malo nazaj. V 4. razred osnovne šole, ko sem na pobudo takratnega kaplana Simona postal ministrant skupaj z klapo sošolcev. Zbirali smo se na ministrantskih vajah, kjer je bilo veliko druženja in spoznavanja ministrantske službe. To je bilo moje prvo bližnje srečanje z dogajanjem okoli oltarja. V 6. razredu pa me je pot popeljala še med skavte, kjer se mi je spoznavanje Boga razširilo. Tako so bili glavni povod za »obstanek« po prejemu zakramenta sv. birme ravno ministranti in skavti. V srednji šoli sem postal tudi član takratne mladinske veroučne skupine MVS – mladi veseli sončki in pa animator birmancev ter oratorija. Skupaj s prijatelji pa smo ustanovili tudi band z imenom Prava pot.

Po zaključku srednje šole sem postal tudi skavtski voditelj, hkrati pa sem začel s študijem v Ljubljani. Ker je večina mojih prostočasnih aktivnosti bila povezana z Cerkvijo sem se začel vse bolj spraševati kaj pa Bog želi od mene. Vedno bolj se je v meni prebujal odgovor na to vprašanje, na katerega sem potem odgovoril z vstopom v Bogoslovno semenišče v Mariboru.

V času bogoslovske formacije, sem bil aktiven na župnijah Kamnica, Slivnica pri Mariboru in pa zadnje leto župnija Slovenska Bistrica, kjer bom tudi preživel diakonsko leto. Zaradi premajhnega števila bogoslovcev, smo se leta 2012 slovenski bogoslovci združili pod eno streho v Ljubljani, sam pa sem se na pobudo rektorja in tudi škofa udeležil Erasmus izmenjave v Zagrebu (v preteklem šolskem letu). Življenje v bogoslovju je minilo zelo hitro, saj se še živo spomnim kako sem prišel do gospoda župnika z željo po vstopu v bogoslovje, živo se spomnim prvega večera v bogoslovju, v teh dnevih pa se že pripravljam na diakonsko posvečenje.

Vsem priporočam sebe in vse slovenske kandidate za prejem diakonske službe v molitev." 

Robi Sekavčnik

FOTOGRAFIJE

Molitev za diakone

Molitev za nove duhovne poklice

Homilija nadškofa msgr. Alojzija Cvikla DJ ob diakonskem posvečenju na Ravnah