TPSV četrtek, 11. junija 2015, je nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ pri večerni sv. maši v stolnici vodil somaševanje ob zaključku študijskega leta na Katehetsko pastoralni šoli (KPŠ). Vse zbrane, posebej še vse, ki so prejeli diplome in spričevala je nagovorila prodekanica TEOF v Ljubljani, Enota Maribor ter ravnateljica KPŠ dr. Mateja Rozman Pevec.

FOTOGRAFIJE

Govor dr. Mateje Pevec Rozman na podelitvi diplom in spričeval Katehetsko pastoralne šole Maribor                                        

Spoštovani g. nadškof msgr. Cvikl, spoštovani g. župnik, spoštovane profesorice in profesorji KPŠ, spoštovane slušateljice in slušatelji, spoštovani sorodniki in vsi tukaj zbrani!

V veliko veselje mi je, da smemo danes skupaj praznovati in se veseliti podelitve diplom in spričeval Katehetsko pastoralne šole. In še posebej veseli smo, da je danes z nami gospod nadškof, ki s svojo prisotnostjo izkazuje podporo našim prizadevanjem.

Vsem predavateljem in predavateljicam KPŠ, posebej pa moji desni roki, gospe Katji, se zahvaljujem za vso požrtvovalnost in ves trud, ki ste ga vlagali v to, da smemo danes žeti sadove vašega dela in dela in prizadevanj slušateljev. Vam, drage slušateljice in slušatelji, pa iskreno čestitam za dosežen uspeh: za pridobljeno spričevalo ali diplomo.

Ko ste v štirih letih potovanja po teoloških znanosti odkrivali bogastvo modrosti, spoznavali in iskali resnico o Bogu, ste ob tem spoznavali tudi resnico o svetu in sebi. Šolanje na KPŠ vam je, tako upam, omogočilo, da ste se lahko ozrli onkraj zgolj človeških pogledov in razmišljanj, onkraj stvarnosti, ki je dostopna človeškemu umu. Spoznali ste, da se lahko v tem »onkraj« razkriva – človeškemu umu nikoli do konca ulovljiva skrivnostnost resnice, ki pa se na obzorju Božjega uma daje spoznati tudi človeškemu umu. Tako lahko skupaj s sv. Avguštinom pritrdimo, da se vera in razum dopolnjujeta, saj razum naredi razumljivo tisto, kar verujemo.

In prav takšnih oznanjevalcev in sodelavcev, ki bodo razumeli svojo vero in znali pojasniti razloge svojega upanja, prav takšnih oznanjevalcev potrebuje današnji svet, naš slovenski prostor in naša slovenska Cerkev.

Spoštovane in drage diplomantke, iskreno vam čestitam za vaš veliki dosežek, prav tako čestitam tudi vašim družinam, duhovnim spremljevalcem in tistim najbližjim, ki so vas na tej poti podpirali in spodbujali in z mnogimi odrekanji pripomogli, da se smemo danes vsi- s ponosom in hvaležnostjo Bogu- veseliti vašega uspeha- uspešno zaključenega šolanja na KPŠ.

Ob tem, ko vam čestitam, vam izrekam čestitke in pozdrave tudi v imenu predstojnika naše šole dr. Stanka Gerjolja, ki se zaradi obveznosti današnje slovesnosti žal ni mogel udeležiti.

Naj vam na koncu zaželim, da bi bili modri in pogumni oznanjevalci Božjega kraljestva; da se pri iskanju resnice in pri pričevanju za Resnico ne bi nikoli utrudili, kajti ta svet vas potrebuje. Zaupajte Gospodu, ki vas na to pot, poslanstvo pošilja in naj bo Božja beseda navdihovalka vseh vaših načrtov in delovanj.

dr. Mateja Pevec Rozman,

ravnateljica KPŠ