zascita otrok 2020Kot ljubeča mati Cerkev ljubi vse svoje otroke, vendar s posebno ljubeznijo skrbi za najmanjše in najbolj nezaščitene ter jih varuje: to je naloga, ki jo je Kristus sam zaupal celotni krščanski skupnosti. Zavedajoč se tega, Cerkev budno skrbi za zaščito otrok in ranljivih odraslih oseb.

(Papež Frančišek, Kot ljubeča mati, 4. junij 2016)

 

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl DJ je 7. marca 2022 s posebno odločbo (kliknite tukaj) ustanovil škofijski Urad za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb pred spolnimi zlorabami (ustanovna listina urada).

Kontaktna oseba je Katja Brdnik, univ. dipl. iur.

E-naslov za sprejemanje prijav: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali tudi na telefonsko številko: 064 235 700  (vsak ponedeljek, torek in četrtek od 17 – 20 ure)

NALOGE URADA

Škofijski Urad za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb je namenjen sprejemanju prijav spolnih zlorab.

Tako urad:

- zlorabljenim osebam nudi možnost, da se jih sprejme z vso obzirnostjo, se jim prisluhne in se jih jemlje resno;

- zbira prijave o spolnih zlorabah v skladu z apostolskim pismom papeža Frančiška Vos estis lux mundi, ki določa, da so kleriki, člani ustanove posvečenega življenja ali družbe apostolskega življenja vsakič, ko izvedo za primere zlorab, »dolžni nemudoma prijaviti dejanje ordinariju kraja, kjer naj bi se dejanja zgodila, ali kateremu drugemu ordinariju, ki ga omenjata kan. 134 ZCP in 984 ZKVC« (čl. 3 § 1).

- sprejema in prisluhne vsem, ki so bili sami žrtev zlorabe in vsem, ki vedo, da je prišlo do zlorabe otroka, mladoletnega in ranljive odrasle osebe na področju mariborske nadškofije s strani klerikov in drugih oseb v cerkvenih službah.

- ima vodjo, ki so ji lahko v pomoč drugi strokovnjaki, usposobljeni za to delo v skladu s cerkvenim pravom in smernicami urada (kliknite tukaj).

Povezava:

Spletna Stran Slovenske škofovske konference v zvezi s spolnimi zlorabami